TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  08.10.2009 18:49:00

Senát schválil prodloužení lhůty pro dokončení zemědělských restitucí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Prodloužit dobu, ve které by se měla někdejší zemědělská družstva majetkově vyrovnat s držiteli majetkových podílů o dalších pět let, je cílem novely transformačního zákona, kterou ve čtvrtek schválil Senát Parlamentu ČR. Mediafaxu to potvrdil předkladatel návrhu, senátor Jiří Liška (ODS).

„Cílem je umožnit oprávněným osobám, aby se domohly svého majetku,“ konstatoval senátor. Připomněl, že původní sedmiletá lhůta pro majetkové vyrovnání následně prodloužená o dalších deset let končí pro první z restituentů a držitele takzvaných transformačních podílů již letos v listopadu.

Návrhem by se následně zabývat Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Ta již v minulosti návrh na prodloužení lhůty zamítla. Pokud by tomu bylo i v případě senátního návrhu, musí podle spoluautora původních restitučních zákonů Miroslava Tyla neuspokojení žadatelé o majetek družstva, která majetek dosud nevydala, zažalovat.

Podle exministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) může v případě, že nebude prodloužení lhůty schváleno, ztratit až 100 tisíc oprávněných osob nárok na vypořádání svých podílů ve výši zhruba deset miliard korun.

Původní lhůta na vydání majetku byla sedm let a končila v roce 1999. Poté byla o dalších deset let prodloužena. Družstva nicméně ani do současné doby majetek nevydala. Podle Tyla se jedná zejména o lidi, kteří nesvěřili svůj majetek nástupcům zemědělských družstev, a o ty, kteří mají, například za odpracovaná léta v družstvech, nárok na takzvané transformační podíly. Tyto prostředky družstva rozpustila do svého majetku, ačkoli to podle Tyla zakazoval zákon. Restituční rezervy podle jeho údajů tvořily pět až deset procent z majetků družstev. „To v praxi znamená, že držitelé transformačních nároků mají v nástupnických subjektech po původních družstvech zhruba 20 miliard korun,“ odhaduje Tyl.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

09.02. 15:58  dotaz (Josef Bartyzal)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688