TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  07.10.2009 12:56:09

Česko je v kvalitě a rozšíření vysokorychlostního internetu 29., Brno předběhlo Prahu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česko je v kvalitě a rozšíření vysokorychlostního internetu 29. z 66 zemí. Brno v kvalitě služby předběhlo Prahu, ukázal ve středu zveřejněný průzkum společnosti Cisco.

Česká republika si polepšila jak v kvalitě vysokorychlostního internetu (tzv. broadbandu), která se hodnotí na základě rychlosti stahování z internetu (downloadu), nebo ukládání na internet (uploadu) a míry zpoždění, tak i v rozšíření služby na daném trhu.

V samotné kvalitě broadbandu, kterou studie měřila pomocí takzvaného Broadband Quality Score (BQS), se Česká republika umístila na 12. místě. Její BQS vzrostlo z loňských 30,2 na letošních 38, což představuje jedenáctý nejrychlejší růst mezi sledovanými zeměmi. Nestačilo to však například na Jižní Koreu, jejíž BQS díky vládní strategii zaměřené na podporu informačních technologií vzrostlo za poslední rok z 38,25 na 65,99 a dostalo tak Jižní Koreu na první místo jak v samotné kvalitě broadbandu, tak i celkového žebříčku.

Česko si polepšilo ve všech třech hlavních ukazatelích, na jejichž základě se kvalita broadbandu hodnotila. Rychlost downloadu u nás podle studie za poslední rok vzrostla z 3612 kbps na 6682 kbps, což představuje nárůst 85 procent. Rychlost uploadu se zvýšila o 71 procent z 1413 kbps na 2416 kbps. Míra zpoždění (latence) se v porovnání s rokem 2008 zmenšila o 54 procent, když se ze 79 milisekund snížila na 37 milisekund.

Díky nárůstu kvality broadbandu se Česká republika zařadila do skupiny zemí, které svou kvalitou broadbandu splňují požadavky na současné služby. Mezi ty patří vedle běžného prohlížení webu například využívání sociálních sítí, stahování hudby, jednoduché streamované video nebo využití internetu k práci z domova. Česko však zatím nesplňuje kvalitativní požadavky kladené na budoucí služby typu sdílení kvalitních videí, domácí telepresence nebo vysílání kvalitních živých přenosů přes internet.

Studie se oproti loňsku nově věnovala rovněž kvalitě broadbandu v největších městech, přičemž do žebříčku zahrnula jen města nad milion obyvatel. Praha se v tomto žebříčku s BQS o hodnotě 38,46 umístila na 37. místě z 242 sledovaných měst. Kdyby z žebříčku nebylo kvůli počtu obyvatel pod jeden milion vyřazeno Brno, umístilo by se s BQS o hodnotě 46,34 před Prahou, a to na 18. místě. Z pohledu kvality broadbandu mimo velká města se Česko umístilo na 13. místě, při porovnání rozdílu mezi městskými a venkovskými oblastmi pak na 26. místě.

Vedle kvality broadbandu studie neopomenula ani jeho penetraci, tedy rozšíření na trhu, které je nezbytnou podmínkou toho, aby měli lidé ke kvalitním internetovým službám přístup. V penetraci broadbandu měřené procentem domácností se Česká republika umístila na 33. místě, přičemž penetrace broadbandu se zvýšila z loňských 43 na letošních 54 procent. Meziročně to představuje sedmý nejrychlejší nárůst mezi sledovanými zeměmi, 33. místo v penetraci je však v porovnání s 12. místem v kvalitě broadbandu pro Česko horší výsledek.

Celkově se za poslední rok zlepšily služby broadbandu pro spotřebitele 62 z 66 sledovaných zemí.

"Studie kvality broadbandu nám ukazuje, které země učinily skutečný posun směrem k internetu budoucnosti. Poskytuje rovněž nové důkazy o existujících propastech mezi městskými oblastmi a venkovem. Výzvou pro země je nyní tuto kvalitativní propast překlenout," okomentovala závěry studie profesorka María Rosalía Vicente z University of Oviedo. "Tato propast nám svým způsobem naznačuje, jak může být v budoucnu rozděleno bohatství, protože širokopásmové připojení je jedním z klíčových faktorů určujících schopnost jednotlivců, firem i národů vytvářet prosperitu,“ upozornila.

Studii provedl tým studentů programu MBA na univerzitě Oxford Said Business School a Katedra aplikované ekonomie na University of Oviedo na základě analýzy více než 24 milionů dat získaných z portálu Speedtest.net. Průzkum sponzorovala společnost Cisco.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688