TNBiz (TN.cz)
Finance  |  06.10.2009 10:51:01

Osobní bankroty ve třetím čtvrtletí vzrostly o 39 procent

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v České republice vyhlášeno 729 osobních bankrotů, což je o téměř 39 procent více než ve druhém čtvrtletí. Meziročně se jedná o více než trojnásobný nárůst, vyplývá z informací portálu Cribis.cz, které poskytla společnost CCB Czech Credit Bureau.

Ve třetím čtvrtletí také o více než 41 procent vzrostl i celkový počet návrhů na osobní bankrot, kterých bylo podáno 1176. „Ze statistik vyplývá, že vyhlášením osobního bankrotu skončilo šest z deseti návrhů. Je to přibližně stejný podíl jako ve třetím čtvrtletí loňského roku a znamená to, že se zatím soudy dokážou s raketovým růstem návrhů na osobní bankrot dobře vyrovnat,“ uvedla Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB Czech Credit Bureau, která portál obchodních informací Cribis.cz provozuje.

Jen v samotném září bylo vyhlášeno 287 osobních bankrotů, což je nejvíce od zahájení činnosti insolvenčního rejstříku. Celkově bylo od ledna do září letošního roku vyhlášeno 1 602 osobní bankrotů, což je ve srovnání s 496 vyhlášenými osobními bankroty ve stejném období loňského roku více než třikrát více. „Velký nárůst osobních bankrotů je důsledkem především dvou hlavních faktorů. V prvé řadě jde o relativně nový institut, zavedený teprve v roce 2008, s kterým se stále řada lidí teprve postupně seznamuje. Růst však částečně přisuzujeme i současné nepříznivé ekonomické situaci,“ přiblížila Věra Kameníčková.

Rovněž počet podaných návrhů na osobní bankrot, kterých bylo v září 440, byl od zahájení činnosti insolvenčního rejstříku rekordní. Celkem bylo od ledna do září letošního roku podáno 2 568 návrhů na osobní bankrot, což je ve srovnání s 1 296 návrhy podanými ve stejném období loňského roku téměř dvakrát tolik. „Počet osobních bankrotů se bude zvyšovat i nadále. Příčinou je stále ještě rostoucí nezaměstnanost, relativně pomalý vývoj mezd a slabý ekonomický výkon,“ dodala Věra Kameníčková.

Institut osobních bankrotů platí od ledna roku 2008. Jeho cílem je usnadnit život lidem, kteří přecenili své schopnost splácet půjčky. Návrh na osobní bankrot může podat jen nepodnikatel, který má více než jednoho věřitele a prokáže, že je v jeho možnostech v průběhu pěti let od vyhlášení bankrotu splatit alespoň 30 procent dlužné částky. „Osobní bankrot se může stát řešením i pro předlužené fyzické osoby podnikatele, avšak pouze v případě, že v době podání žádosti mají ukončené živnostenské oprávnění a jsou tudíž považováni za nepodnikatele,“ poznamenala Kameníčková.

Společnost CCB Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CCB zajišťuje i technický servis.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688