Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  06.10.2009 11:02:42

Ekonomické výsledky narušují support

Týden na komoditních trzích

Ole Sloth Hansen, komoditní stratég, Saxo Bank

Komoditní trhy zahájily říjen na defenzivní vlně způsobené oslabením akcií na pozadí horších ekonomických výsledků, než se očekávalo.

V dalších dnech budou obchodníci sledovat akciový index S&P 500 poté, co ve čtvrtek prolomil hranici 1 034 USD.  Zprávy o firemních zakázkách v USA, Velké Británii a eurozóně  se postaraly o krušné chvíle pro trhy před vyhlašováním výsledků za 3. čtvrtletí, které začne 7. října. Zaměstnavatelé i nadále snižují stavy a nezaměstnanost dosáhla 26letého maxima. Zítra se do centra pozornosti dostanou spotřebitelské úvěry, jejichž objem poklesl v minulém měsíci o překvapujících 21,6 miliard USD.

Mezitím euro začalo o něco oslabovat oproti dolaru na úroveň 1,4480 EUR, která představuje třítýdenní minimum před důležitou hladinou supportu 1,4440. Zároveň vidíme, že japonský jen posiluje jak oproti dolaru tak i euru, obvykle to naznačuje pokles rizikové tolerance.

Ropa dobře zareagovala na data o zásobách v USA a vrátila se z minima 65 USD na 70 USD za barel. Růstový potenciál zůstává prozatím omezený, protože výsledky za tento týden naznačují, že ekonomika USA je stále v recesi. Nejistota ohledně směřování dolaru a akcií rovněž přispěje k prozatímnímu uzavření horní hranice.

Technicky vzato kolísá cena ropy s dodáním v prosinci v rozpětí mezi hladinou resistence na úrovni 71,90 USD a 100denním průměrným pohyblivým supportem na úrovni 67,80 USD. Vnější rozpětí je teď tvořeno hranicemi 65 a 75 USD.

Poté, co se za poslední měsíc cena zemního plynu vyšplhala o 67 %, se tento týden obchodníci zase obrátili k údajům o dodávkách. Ministerstvo zemědělství USA prohlásilo, že podzemní zásoby zemního plynu stouply o 64 miliard krychlových stop na 3,589 bilionů krychlových stop, což je nové rekordní maximum a 16% růst v porovnání s loňským rokem.

Technicky může dojít k zaplnění mezery na úrovni 4,035 USD v pokračujícím promptním měsíci. Může jít o další 10% pokles listopadových cen ve srovnání s aktuálními cenami. Úroveň 4,00 USD odpovídá pohyblivému průměru za 200 dnů a tvoří tak dobrý support.

Zlato stále osciluje kolem 1 000 USD a při každém pohybu nahoru se vynořují prodávající kvůli převisu spekulativních dlouhých pozic. Když se investoři začali bát možné korekce před dalším pokusem zdolat loňské maximum 1 032,70 USD, začalo se objevovat určité zklamání. Obavy z inflace zase ustupují – prognóza poklesla na 2,85 % ze srpnových 3,31 % (viz graf dole).

Obavy o kondici akciových trhů na začátku výsledkové sezóny 3. čtvrtletí ceny nezvedly a co je ještě důležitější, riziko posilování dolaru je může ještě stlačit dolů. Formálně doporučujeme držet dlouhé pozice zlata nad 985 USD, ale vybírat zisky na úrovni kolem 1 020 USD a čekat na lepší úrovně pro nákup. Měli bychom pozorně sledovat prolomení úrovně 970 USD, které může znamenat delší a hlubší korekci, což mnohé donutí revidovat své krátkodobé prognózy.

Trhy s obilovinami a olejnatými semeny na začátku sklizně v USA pozorně sledují předpovědi počasí. Obavy z mrazu, které panovaly před několika týdny, jsou hlavním faktorem, který by mohl překazit očekávanou rekordní úrodu sóji a druhou největší úrodu kukuřice. Ministerstvo zemědělství USA bude nejnovější odhady výnosů, produkce a prognózy nabídky a poptávky aktualizovat 9. října.

Cena kukuřice s dodáním v prosinci se pohybuje v rozpětí 300 až 350 USD a cenu nesnižuje ani očekávání rekordní úrody. Bude-li prolomena hranice 350 USD, očekáváme pohyb směrem k srpnovému maximu 376 USD.

Co se tyče sóji, cena listopadových dodávek je pod tlakem očekávané rekordní úrody a blíží se dolní hranici svého rozpětí 880 až 1 035 USD. Pozor na prolomení hladiny 940 USD, které může vyvolat návrat na úroveň 977 USD.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688