TNBiz (TN.cz)
Alternativní investice  |  04.10.2009 04:00:02

V Praze bude vydražen obraz Františka Kupky, vyvolávací cena je 2,4 milionu korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Aukční síň 1. Arts Consulting pořádá v neděli na pražském Žofíně aukci mistrovských děl starého a nového umění. Nejvýznamnější položkou je obraz Nepravidelné tvary (Stvoření) od malíře Františka Kupky, jehož vyvolávací cena činí 2,4 milionu korun.

Dražba Kupkova obrazu vzbuzuje velká očekávání, protože tento abstraktní malíř vede žebříček nejdražších děl, která byla prodána v tuzemských aukčních síních. Rekordní částku ve výši 22,1 milionu korun byl zájemce v roce 2007 ochoten zaplatit za jeho obraz Výšky IV. Letos v březnu bylo za 22 milionů korun vydraženo Kupkovo Zhroucení vertikál, které v žebříčku zaujímá druhé místo. Třetí je obraz s názvem Spící od surrealistické malířky Toyen, jehož cena dosáhla 20 milionů korun.

Nedělní aukce nabídne Kupkovu kvašovu malbu Nepravidelné tvary (Stvoření) z roku 1911, jejíž rozměry dosahují 28,5 x 29 centimetrů. Toto dílo je považováno za první abstraktní výraz moderního malířství a evokuje jeden ze základních principů Kupkovy tvorby, jímž je motiv stvoření. Kompozice Nepravidelné tvary (Stvoření) byla v roce 1960 vystavena v pařížské Galerii Karla Flinkera a následně ji zakoupila Galerie Charlese Leinhrada v Curychu.

Aukce na Žofíně nabídne další Kupkova díla, která jsou dosažitelná i sběratelům s menšími finančními možnostmi. Cena jeho mědirytu Dvoubarevná fuga začíná na 17 tisících korunách. Kolekce leptů Prométheus bude k dostání od 39 tisíc korun a kresba Studie k radostem od 15 tisíc korun.

K nejcennějším položkám patří olejomalba Zátiší s rybou od Emila Filly, která bude nabídnuta za 1,2 milionu korun. Fillovo Zátiší s mandolínou bylo před dvěma týdny v Praze vydraženo za 9,1 milionu korun, což představovalo téměř čtyřnásobek jeho vyvolávací ceny. Počáteční cena díla Hlava projektanta věží III od Mikuláše Medka byla stanovena na 870 tisíc korun.

Zájemci o umělecká díla si budou moci do osobního vlastnictví pořídit i obraz Paysage aux environs de Villeneuve-lés-Avignon od francouzského malíře Andrého Deraina, jehož vyvolávací cena činí 850 tisíc korun. Kolekce zahrnuje i originální fotografii Františka Drtikola s názvem Phantasie, která bude nabídnuta za 280 tisíc korun. Dražba olejomalby Jehlan v krajině od Kamila Lhotáka startuje na 400 tisících korunách.

Adam Chromý, chromy@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Alternativní investice:

13.04.2024  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
09.04.2024  Známka ke stovce českého typografa Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688