TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.10.2009 12:16:07

Telefónica O2 chce výrazně zvýšit výnosy z oblasti zdravotnictví

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost Telefónica O2 Czech Republic chce v následujících letech výrazně zvýšit výnosy z oblasti zdravotnictví, ve čtvrtek představila svou strategii rozvoje v tomto oboru. Informoval o tom mluvčí společnosti Martin Žabka.

Společnost očekává, že se zdravotní a asistenční služby na bázi moderních technologií (eHealth) v horizontu několika let stanou jedním z nejrychleji rostoucích trhů pro dodavatele výpočetní techniky a mobilní telefonie. Globální skupina Telefónica, do které česká pobočka O2 patří, investuje do výzkumu a vývoje nových technologií každý rok přes 4,6 miliardy eur, z nichž významná část směřuje právě do oblasti zdravotnictví.

"Oblast zdravotnictví je pro nasazení moderních technologií naprosto klíčová," uvedl strategii eHealth David Šita, viceprezident pro státní správu společnosti Telefónica O2. "Jedná se o segment, jehož účastníkem je každý obyvatel dané země a který je zásadní pro fungování celé ekonomiky. Výdaje na zdravotní péči se přitom pohybují v desítkách miliard. V této sféře se ale stále silněji prosazuje tlak na vyšší efektivitu a snižování nákladů při současném zvyšování kvality poskytované péče, což je hlavní argument pro stále rozsáhlejší využití moderních informačních technologií,“ dodal.

Ve Španělsku a na trzích latinské Ameriky se už tyto produkty nasazují a brzy se objeví i na našem trhu. Jedná se například o službu " MiFamilia", operační systém s jednoduchým ovládáním pro seniory či osoby se specifickými potřebami a s funkcemi pro asistenční a nouzové služby. Další službou je řešení "Rehabitic", které pomocí speciálního přístroje a mobilního připojení umožňuje pacientovi cvičit a provádět rehabilitaci. Pro lékaře a specialisty je systém videokonferencí "Colabora", který umožňuje například konzultace a on-line prohlížení snímků, laboratorních výsledků, připojení do interních databází. Česká Telefónica O2 předpokládá, že uvedené tři služby se na našem trhu objeví v horizontu několika měsíců.

Telefónica se při vývoji produktů pro zdravotnictví soustředí na tři hlavní oblasti. První je ICT, která obsahuje služby a řešení pro provozovatele zdravotnických zařízení a institucí (například informační systémy nemocnic). Další je TeleMedicine, řešení ovlivňující přímo pacienta a jeho léčbu, kam patří třeba služby vzdálené lékařské konzultace a vyšetření pomocí videohovorů. Poslední je TeleCare, která zahrnuje produkty z oblasti asistované a sociální péče.

V současné době převažují v objemu dodávaných služeb produkty z oblasti ICT, ale firma předpokládá, že stále více poroste význam vzdálených asistenčních a zdravotnických služeb. Souvisí to především s nedostatkem kvalifikovaného zdravotního personálu, který lze přitom v některých případech nahradit moderní technikou. Dalšími významnými faktory jsou například stárnutí populace, větší práva pacienta rozhodovat o své léčbě, preference domácí léčby před pobytem v nemocnicích nebo rychlý rozvoj nových léčebných postupů a technik. Významná je také možnost snížit pomocí správného nasazení informační a telekomunikační techniky náklady zdravotních pojišťoven, nemocnic i samotných pacientů.

Česká pobočka O2 už v současné době řadu eHealth produktů nabízí. Jedná se například o mobilní telefony Emporia, které jsou určeny seniorům, nebo speciální koncová zařízení a služby pro neslyšící, slabozraké, nevidomé, tělesně postižené či osoby s omezenou pohyblivostí.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688