TNBiz (TN.cz)
Finance  |  25.09.2009 10:06:03

G20 obsazuje hlavní pozici v novém ekonomickém světovém pořádku

Mediafax

PITTSBURGH (MEDIAFAX) - Skupina dvaceti nejbohatších a nejrychleji se rozvíjejících zemí se chce pasovat na dozorce globální ekonomiky a stoupající hvězdy Číny a Indie zřejmě dostanou větší slovo na mezinárodním poli. Uvedla to v pátek agentura Reuters

Jednání v americkém Pittsburghu jsou zaměřena hlavně na zajištění toho, že se světová ekonomika dostane z globální recese s lepšími bezpečnostními prvky, které budou bránit vzniku další finanční krize. Podle návrhu komuniké, které se agentuře Reuters podařilo získat, chce skupina G20 vyzvat vlády světa k tomu, aby ponechaly všechny ekonomické stimuly v praxi, dokud nebude ekonomická obnova opět zcela zajištěna.

Zástupci jednotlivých zemí se také dohodli na tom, že je nutné udržet na uzdě finanční průmysl a podobné excesy, jaké vedly ke vzniku kreditní krize, která poprvé propukla v roce 2007. Účastníci summitu by se také měli dohodnout na zpřísnění pravidel týkající se toho, kolik kapitálu budou muset banky držet, aby dokázaly absorbovat případné ztráty.

Finální verze komuniké bude vydána až ukončení summitu v pátek večer. Podle agentury Reuters by finální dohoda ze summitu měla pokrývat nejen vybudování stabilnější světové ekonomiky a reformu regulace bankovního sektoru, ale měla by se dotýkat také otázek změny klimatu.

Summit v Pittsburghu je také prvním summitem skupiny G20, který hostí americký prezident Barack Obama a zároveň jde o test jeho schopnosti balancovat mezi domácí a zahraniční politikou. Zatímco Obama vítal delegáty summitu G20 na pracovní večeři v Pittsburghu, zákonodárci ve Washingtonu trhali na cucky kontroverzní návrh reformy zdravotního systému, která patří k základním kamenům Obamovy domácí politiky.

Po dvou letech finančních turbulencí se zdá, že se globální ekonomika uzdravuje mnohem rychleji, než mnozí ekonomové předpovídali. Podle agentury Reuters se tak z velké části děje kvůli prudkému snížení úrokových sazeb, mimořádných úvěrových programů centrálních banky a přibližně pěti bilionům dolarů, které vlády napumpovaly do podpory svých ekonomik.

Kvůli vysoké nezaměstnanosti a tomu, jak se banky stále snaží vyrovnat s vysokými ztrátami z propadu amerického trhu s nemovitostmi, čelí skupina G20 tlakům, aby pokračovala v poskytování hospodářské podpory.

„Delegáti se shodli na tom, že právě G20 má být hlavním fórem mezinárodní ekonomické spolupráce,“ uvedl Bílý dům v prohlášení vydaném po pracovní večeři účastníků summitu.

„Toto rozhodnutí přivádí k jednacímu stolu ty země, které jsou potřeba k vybudování silnější a vyváženější globální ekonomiky, k reformě finančního systému a zlepšení života těch nejchudších,“ uvádí se dále v prohlášení Bílého domu.

Podle diplomatických zdrojů tento krok znamená, že G20 nahradí skupiny G7 a G8, jimž dominovaly bohaté západní ekonomiky. Ty se nyní stanou fórem pro projednávání geopolitických otázek.

G20, v níž zasedají nejen nejbohatší státy světa, ale také rychle se rozvíjející ekonomiky včetně Číny, se tak stala hlavní institucí, která bude sdružovat zástupce světových mocností k projednávání otázek finanční krize. Pittsburghský summit je již třetí schůzkou G20 v posledním necelém roce.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688