Stavební spoření  |  22.09.2009 14:30:35

Stavební spořitelny v časech krize

Exklusivní rozhovor portálu www.usporim.cz s Jiřím Šedivým, tajemníkem Asociace českých stavebních spořitelen:

Jak si stojí stavební spořitelny v časech krize?
Stavební spoření pociťuje stejně jako celá ekonomika jisté ochlazení poptávky, které je však možné označit za mírné. Ve srovnání obchodních výsledků s mimořádným rokem 2008 jde sice o pokles, ale jen na úroveň roku 2007, který rozhodně kritickým nebyl. Oproti příbuzným trhům úvěrů jsou na tom stavební spořitelny o poznání lépe, a to je dáno stabilnější poptávkou, která vychází mimo jiné z normálního opotřebení staveb a bydlení obecně.

Naděje klientů kvůli dopadům krize se upínaly ke zlevňování produktů finančních domů, zatím se ale zdá, že ani hypoteční banky, ani komerční banky, nakonec ani stavební spořitelny moc snižovat své produkty nehodlají, proč?
Cena je vždy syntézou řady faktorů – ceny peněz, ceny práce zaměstnanců, rizikové marže, poptávky atd. Protože většina těchto složek je i nyní víceméně konstantní nebo jen málo proměnlivá, není příliš prostoru pro změnu ceny. V rámci různých marketingových akcí a specielních nabídek jistě určité pohyby možné jsou, ale to je záležitostí manažerských rozhodnutí jednotlivých stavebních spořitelen.

S jakými plány jdou stavební spořitelny do příštího roku?
Z pohledu celého sektoru je jistě na prvním místě stabilita produktu pro klienty. Jistota je existenčním znakem stavebního spoření. Další plány se jistě liší podle jednotlivých stavebních spořitelen. Vzájemný souboj o přízeň klientů, který je přirozenou součástí tržního segmentu, kde je více hráčů, bude určitě pokračovat a napomůže poskytování stále kvalitnějších služeb.

Mohou klienti čekat nějaké výraznější změny?
Ve světle odpovědi na předešlou otázku zopakuji, že hlavním přínosem a smyslem stavebního spoření je stabilita. Tedy doufám, že výraznější změny nepřijdou. Turbulence a vyšší míry výnosu i rizika patří do jiných segmentů trhu.

Stát vynakládá podle některých názorů často zbytečné podpory na bydlení, budou stavební spořitelny nějak podporovat změnu ve státní podpoře stavebního spoření, pokud ano, jak?
Zarytým odpůrcům státní podpory nikdy nevyvrátíme pochyby o smysluplnosti vynakládání státních prostředků na kumulaci peněz, ze kterých je pak financováno bydlení na úrovní mnoha desítek miliard korun a 150 tisíc kusů úvěrů ročně. Jakýkoliv zásah do současného stavu přinese krom úspor ve státním rozpočtu také snížení nabídky úvěrů a následně i snížení daňového výnosu pro státní finance. O tom se mluví podle mého názoru velmi málo. Stavební spořitelny proto změnu současného stavu mohou ze své pozice respektovat, ale nikoliv podporovat.

Co považujete za stavební spořitelny za největší úskalí, které by mohlo ohrozit spotřebu tohoto investičního instrumentu v ČR?
Úskalí jsou především dvě. Zásahy, které vycházejí odkudsi od stolu bez prověření dopadů a nejsou podloženy diskusí všech zainteresovaných stran by ve svém důsledku mohly zastavit příliv zdrojů pro úvěry a následně tedy výrazně omezit úvěrovou nabídku na trhu. Druhým by pak mohlo být zavedení státních dotací pro sanace bytového fondu v řádu kolem sta miliard korun ročně. To by stavební spoření už nebylo potřeba. 

Mají stavební spořitelny, zvláště, když jejich vlastníci mají většinou kvůli mateřským institucím potíže s dopady finanční krize, připraveny nějaké krizové scénáře, pokud by se celosvětově situace ještě zhoršila?
Dobrý manažer má krizové scénáře připraveny již z dob, kdy bylo dobře, bylo z čeho tvořit rezervy a byl klid na strategické rozhodování. Stavební spoření má však jednu zásadní výhodu. Je do jisté míry autonomní. Nepůjčuje si peníze na bankovním trhu, ale také díky státní podpoře shromažďuje vklady svých klientů, které potom půjčuje v podobě úvěrů. Z tohoto definičního znaku vyplývá, že ani další teoretické zhoršení situace neohrozí bezpečnost klientských vkladů. To je na prvním místě. Tuto myšlenku ostatně podpořil začátkem roku ministr financí Německa Peer Steinbrück, který označil stavební spořitelny za celkově velmi spolehlivé instituce pro všechny občany, kteří chtějí vytvářet a rozšiřovat své vlastnictví. To platí nejen pro Německo, ale bezpochyby i pro Českou republiku

Co mohou stavební spořitelny udělat ještě proto, aby spoření na bydlení udrželo čelní pozice v oblíbenosti investičních produktů?
Osobně považuji stavební spoření především za úvěrový produkt, který je ale pochopitelně podmíněn přísunem zdrojů do systému. Úkolem stavebních spořitelen bude nadále nabízet i v současných velmi proměnlivých podmínkách jistotu na straně spoření i úvěrů a současně dokazovat, že dlouhodobá kumulace peněz má význam pro jednotlivce i stát.

Děkuji za rozhovor.

Rozhovor připravil Pavel Král za redakci www.usporim.cz
21. 9. 2009

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688