TNBiz (TN.cz)
Investice  |  06.09.2009 04:00:01

Sněmovna bude opět hlasovat o financování studia úvěrem ze stavebního spoření

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci budou v úterý znovu hlasovat o možnosti hrazení nákladů studia půjčkou ze stavebního spoření. Návrh ČSSD sněmovna už jednou schválila, nyní může přehlasovat Senát, který v červenci příslušnou novelu zákona o stavebním spoření zamítl.

Novelu zákona v dolní komoře původně schválili ve prospěch sociálně slabších rodin poslanci ČSSD a KSČM s podporou čtyř dalších poslanců: Jiřího Carbola a Ludvíka Hovorky z KDU-ČSL, Olgy Zubové a Evžena Snítilého. Vedle školného mělo být možné použít úvěr ze stavebního spoření také na nepřímé náklady studia, zejména na ubytování, stravování, dopravu či nákup učebních pomůcek.

Podle novely mají mít možnost úvěr ze stavebního spoření na studijní potřeby použít studenti ve věku 15 až 26 let. Podmínkou je ukončení alespoň prvního ročníku vzdělávání ve střední, vyšší odborné, vysoké nebo obdobné škole a zároveň pokračování ve studiu. Čerpat by směli až 36 tisíc korun ročně. A to až do ukončení studia. Pojistkou proti „věčným studentům" má být podmínka, že úvěr lze čerpat nejdéle rok po ukončení standardní délky studia v rámci studijního programu.

Exministr financí Miroslav Kalousek už dříve označil návrh za „mimořádně nesystémový s mimořádně škodlivými důsledky". Upozorňuje hlavně na to, že podle návrhu by si úvěr mohl vzít nejen účastník stavebního spoření, ale v jeho prospěch také „osoba blízká". Kalousek varuje, že na jednoho studenta by si mohla založit stavební spoření celá jeho rodina. To by neúměrně zatížilo státní kasu.

Kritici také upozorňují, že ani současná úprava neomezuje použití naspořených peněz včetně státního příspěvku. Omezuje jen možnost případného čerpání úvěru ze stavebního spoření, a to právě na financování bydlení. Topolánkova vláda proto už dříve návrh nepodpořila, stejně jako rozpočtový výbor sněmovny. Naopak sněmovní výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučil návrh schválit.

Stavební spořitelny přitom neočekávají výrazné zvýšení zájmu o stavební spoření. Úvěr ze stavebního spoření na studium mohou využívat několik let již Rakušané, ale podle expertů tam není o tento produkt v porovnání s ostatními službami spořitelen příliš velký zájem.

Odpůrci také novele vytýkají, že podle ní by studenti úvěr mohli využít k čemukoli, neboť by spořitelně museli předložit jen potvrzení o studiu. A také to, že není zřejmé, jak by využívání úvěru bylo kontrolováno.

Štefan Weber, weber@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688