TNBiz (TN.cz)
Investice  |  04.09.2009 18:07:01

Skupina G20 by měla slíbit udržení stimulů

Mediafax

LONDÝN (MEDIAFAX) - Summit ministrů financí a centrálních bankéřů skupiny G20 by měl slíbit, že udrží stimulační programy na podporu ekonomiky, dokud nebude zajištěn ekonomický růst. Jak v pátek uvedla agentura Reuters, summit by měl také ujistit finanční trhy, že existují důvěryhodné plány na pozdější stažení stimulů.

Účastníci summitu zatím nechtějí vyhlásit vítězství nad krizí, zvláště pak s vědomím toho, že hlavní ekonomiky světa v tomto roce vykazují stále záporné hodnoty růstu a pro příští rok se očekává jen velmi mírný růst.

"Odstranění stimulačních programů příliš brzy by vyvolalo reálné riziko vykolejení růstu s potenciálně významnými implikacemi pro růst a nezaměstnanost," prohlásil v Berlíně šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn.

Ministři financí by měli na své dvoudenní schůzce připravit hlavně poklady pro summit šéfů států a vlád G20 v americkém Pittsburghu. Kromě toho by měli ale diskutovat také o omezení výplat bonusů bankovním manažerům, přísnější regulací finančních trhů a reformě mezinárodních institucí.

Podle zdrojů agentury Reuters blízkým skupině nejbohatších států světa G7, by mělo komuniké summitu G20 obsahovat výzvu k tomu, aby současná politika boje proti krizi byla udržována, dokud to bude potřeba. Samotné komuniké by mělo být nicméně zveřejněno až v sobotu.

"Největším rizikem je domnívat se, že je všechno hotovo, že růst je již zajištěn. Žádná země světa teď nemůže být spokojena sama se sebou, to si musíme uvědomit," prohlásil britský ministr financí Alistair Darling.

Šéfové financí by nicméně měli ukázat také svou odhodlanost k přijetí únikových strategií, které by měly nahradit současný stav rekordně nízkých úrokových sazeb a bilionů dolarů proudících na podporu ekonomiky.

"Teď ještě není čas pro únikové strategie. Ale chtěl bych dát jasně najevo, že ECB svou strategii má a jsme připraveni ji uvést do praxe, jakmile nastane vhodný čas," řekl šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

Vzhledem k očekávanému růstu nezaměstnanosti, který ovlivní popularitu jednotlivých vlád, se politici snaží také najít viníka současné situace a podle agentury Reuters budou se snažit zdůrazňovat, že banky se již nemohou vrátit k takovým způsobům, jako před krizí.

Francie, Německo a Británie již ve čtvrtek navrhli změnu v kultuře výplaty bonusů bankovních manažerů, z nichž mnozí stáli u kořenů současné krize. Ministři by také měli najít způsob jak posílit regulaci systémově důležitých bank.

Americký ministr financí Timothy Geithner se skupinu G20 bude snažit přesvědčit, aby přijala nové standardy pro bankovní kapitál a likviditu. Podle amerického ministerstva by mělo být dohody o těchto standardech dosaženo do konce příštího roku a jednotlivé státy by je měly zavést do praxe do konce roku 2012.

Dalšími tématy summitu by mělo být zajištění toho, aby MMF získal všechny zdroje, které dostal slíbené během dubnového londýnského summitu. Tehdy politici fondu slíbili zvýšení prostředků o ohromných 1,1 bilionu dolarů.

Během páteční večeře účastníků summitu by se mělo diskutovat, zda je možné reformovat MMF a Světovou banku tak, aby lépe reflektovali vznik nových ekonomických mocností.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688