TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  04.09.2009 01:00:03

Daň za odklad voleb : 100 milionů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Odklad voleb by Českou republiku stál nejméně 100 milionů korun navíc. Vyplývá to z informací ministerstva vnitra, zahraničí a Českého statistického úřadu. Informace přináší páteční vydání Lidových novin ( LN ).

Největší sumu ze státní kasy zatím dostal ČSÚ. Ministerstvo financí mu přidělilo 111 milionů korun. Zhruba třetina této částky byla vynaložena na investice, které jsou dlouhodobé a nebudou případným posunutím voleb znehodnoceny. Zbylých 76 milionů je určeno na mzdy, odměny a běžné výdaje.

" Mezi ty běžné výdaje patří třeba služby, pronájmy. Museli jsme zajistit pronájem asi 3500 počítačů. Máme přes 500 přebíracích míst, kam 15 tisíc okrskových volebních komisí předává svoje výsledky. Dále musíme najmout sítě na přenos dat. To vše se musí dělat v předstihu a na všem samozřejmě už teď nějací lidé pracují.Za tohle vše jsme buď už vynaložili, nebo je smluvně 60 milionů korun, " uvedl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

Protože jsou tyto smlouvy uzavřeny s ohledem na původně plánovaný termín voleb, hrozí podle Drápala, že by téměř celá částka v případě odložení voleb mohla propadnout. Zachránit by se tedy mohla jen ta část financí, která byla určena na odměny a mzdy lidí, kteří budou na volbách teprve pracovat. Podle Drápala je to přibližně 16 milionů korun.

Dalších zhruba 27 milionů korun již utratilo za tisk a distribuci volebních materiálů ministerstvo vnitra. Některé z těchto materiálů by podle Vladimíra Řepka z ministerstva vnitra šlo použít i o měsíc později, ovšem přesný počet zatím ministerstvo nedokáže odhadnout.

Nejnižší částku zatím utratilo ministerstvo zahraničí, které má za úkol postarat se o české voliče žijící mimo území našeho státu. Jak uvedl Jiří Beneš z ministerstva zahraničí, k 2.9. 2009 vynaložilo ministerstvo v souvislosti s přípravami na volby zhruba 593 tisíc korun .

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688