TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.09.2009 03:00:04

Ministři financí EU mají najít způsob, jak ukončit stimulační programy (2.9.2009)

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Ministři financí Evropské unie budou ve středu hledat způsob, jak ukončit stimulační balíčky svých ekonomik. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na své zdroje.

Podle zdrojů agentury Reuters by nicméně ke stahování stimulačních programů financovaných ze státních rozpočtů zatím dojít nemělo, protože je na to prý přiliš brzy.

Ministři financí by se prý také měli snažit zajistit mezinárodní koordinaci k postupnému stahování stimulačních balíčků ve světě tak, aby se co nejvíce snížily dopady na světovou ekonomiku, která si prošla nejhorší hospodářskou recesí od konce druhé světové války.

Ministři financí EU mají na svém středečním bruselském jednání vypracovat vzkaz svým kolegům z dvaceti největších rozvinutých a rozvíjejících se ekonomik světa (G20), kteří se mají sejít v pátek a v sobotu v Londýně.

"Co se týká fiskální politiky, tak máme konsenzus, že jednou budeme muset stimulační programy stáhnout, ale jsme ještě daleko od konsenzu, jak brzy by se tak mělo stát a také jak rychle," řekl jeden ze zdrojů agentury Reuters, který se podílí na přípravě setkání ministrů financí EU. "Některé státy se domnívají, že by bylo lepší stáhnout stimulační balíčky raději dříve, než později. Když ale začneme brzy, budeme muset postupovat velmi, velmi malými krůčky," řekl zdroj agentury Reuters.

Vlády zemí po celém světě vynaložily biliony dolarů na ekonomické stimulační balíčky, kterými se snažily zmírnit dopady recese, což vyvolalo diskuse o tom, jakým způsobem bude později podpora ekonomiky ukončena.

Odstranění stimulačních programů příliš brzy by mohlo poslat hospodářství jednotlivých států opět do propadu. Pokud by stimulační balíčky fungovaly příliš dlouho, zvyšovalo by se riziko inflačních tlaků.

Německá vláda již v pondělí vyzvala státy G20 ke koordinaci stahování vládní pomoci ekonomice, což by se prý mělo stát co nejdříve poté, co se hospodářství opět pevně postaví na nohy. Podobného názoru je i Evropská unie, nicméně dosud se ekonomiky jednotlivých států do tohoto stadia vývoje ještě nedostaly.

"Všichni se shodují na tom, že není žádný důvod k euforii, nicméně věci už by se měly zlepšovat," řekl agentuře Reuters další zdroj podílející se na přípravě summitu unijních ministrů financí. Ti se shodují na tom, že inflace nebo deflace není v současné době příliš velkým problémem. Podle nich je však nyní příliš brzy mluvit o konci krize, další fiskální stimuly pro ekonomiku nicméně nejsou potřeba, dodal zdroj agentury Reuters. "Shodují se na tom, že nyní bychom měli začít uvažovat o únikových strategiích. Nedělat je, jen o nich přemýšlet, plánovat, organizovat, ale neimplementovat je. To by bylo skutečně ještě příliš brzy," řekl zdroj agentury Reuters.

"Tohle je také největší cvičení koordinace ekonomické politiky za posledních 30 let. Je to velká, velká věc na globální úrovni," řekl zdroj agentury Reuters.

V rámci Evropské unie prý dosud neexistuje žádný konsenzus na tom, jak silná by měla být globální koordinace, pro mnohé jde však o velmi zajímavou myšlenku. "Francouzi s tím možná zcela nesouhlasí, ale velká část EU by ráda koordinaci i na platformě G20 ohledně toho, kdy a jak by se měly stimulační programy stahovat," řekl zdroj agentury Reuters.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688