Tiskové zprávy  |  31.08.2009 14:03:40

Elektřinu z uhlí lze vyrábět ekologicky - hlásí letošní ročník Coal-Gen Europe

GE Energy představí na konferenci Coal-Gen Europe 2009 nová technologická řešení pro čistší a levnější výrobu energie z uhlí

PRAHA, 31. srpna 2009 – Společnost GE Energy představí na konferenci Coal-Gen Europe 2009 své portfolio produktů a služeb pro čistší a levnější výrobu elektřiny z uhlí. Letošní konference nese motto „Černou technologii změníme na zelenou“. Jak název napovídá, konference je věnována technologiím, které pomohou evropským uhelným elektrárnám splňovat přísné ekologické normy.

Jakožto osmý největší producent a vývozce uhlí na světě hraje Polsko klíčovou úlohu při uspokojování evropské poptávky po elektřině vyráběné z uhlí. Ve střední a východní Evropě disponuje Polsko kapacitně největším systémem na výrobu elektřiny. Vedle toho zůstává v Polsku dominantním zdrojem energie uhlí, vyrábí se z něj zhruba 90 procent veškeré energie v zemi. To je nejvíce v celé EU.

Uhlí hraje v Polsku a zbytku Evropy i nadále významnou úlohu při uspokojování poptávky po spolehlivé a cenově dostupné elektřině. GE Energy úzce spolupracuje se svými klienty a poskytuje jim taková technologická řešení, jež jim umožňují proměňovat tuto hojnou surovinu v čistší a levnější zdroj energie,“ prohlásil generální ředitel GE Energy pro střední a východní Evropu, Rusko a Společenství nezávislých států - Rod Christie.

GE působí v Polsku od roku 1992 a patří mezi nejvýznamnější nadnárodní společnosti, které na polském trhu operují – v zemi zaměstnává zhruba 10 000 lidí. V Polsku rovněž sídlí Konstrukční a designové centrum GE (Engineering Design Center), jedno z několika konstrukčních středisek GE. Centrum bylo založeno v roce 2000 na základě dohody uzavřené mezi společností GE a Varšavským leteckým institutem. V současné době zaměstnává středisko 800 lidí a poskytuje služby řadě divizí koncernu GE, včetně GE Energy.

Na konferenci Coal-Gen Europe 2009 bude GE zastoupena dvěma technickými přednáškami: Jean-Luc Buet, technický manažer vodohospodářské divize GE z Francie, vystoupí s přednáškou „Odstraňování selenu z odpadních vod FGD za použití biotechnologie ABMet vyvinuté GE“ a Bob Jones, produktový manažer GE Energy pro plynové turbíny, promluví na téma: „Plnění dekarbonizačních kritérií u turbín na syntézní plyn“.

Společnost GE bude demonstrovat své zkušenosti a technické know-how v několika oblastech, které mají klíčový význam pro úspěšných rozvoj uhelného průmyslu v zemi. Jde mimo jiné o tyto technologie:

  • Využití důlních plynů pro výrobu elektřiny. Stále více aktivních uhelných dolů v Polsku i dalších východoevropských zemích dosahuje výrazně vyšší energetické účinnosti při současné redukci ekologických dopadů (včetně emisí plynů bohatých na metan). Toho bylo dosaženo díky instalaci motorů Jenbacher, vyvinutých v rámci iniciativy ecomagination. Tyto motory dokáží využít důlní plyny a vyrábět tak velmi levnou elektřinu a teplo, které lze pak používat jak pro potřeby samotného dolu, tak pro zásobování místní rozvodné a tepelné sítě.

    Od dubna 2008 je v provozu kogenerační systém v dolu Borynia, 300km jihozápadně od Varšavy. Tento systém používá motory Jenbacher JMS 612 a jako paliva využívá odpadní důlní plyn. Systém generuje 1,8MW elektřiny a 1,8MW tepelné energie. Před instalací tohoto systému byl jen zlomek metanu používán k tvorbě páry pro vytápění, nicméně zbytek byl vypouštěn do atmosféry. Dnes jsou tyto plyny zachycovány a dále využívány k výrobě elektřiny, což výrazně přispívá k plnění cílů vytyčených EU v oblasti energetické účinnosti.
  • Výroba technologie pomocí integrovaného zplynování (IGCC). Společnost GE je leaderem ve vývoji systémů IGCC pro velké elektrárny. Rovněž tato technologie byla vyvinuta v rámci iniciativy ecomagination a umožňuje využití velkého objemu uhlí k výrobě elektřiny při nižších emisích než při tradičním spalování.

    Polsko je v EU zemí s nejvyšším podílem výroby elektřiny z uhlí, což rovněž znamená, že země disponuje značným potenciálem pro rozvoj technologií, které budou podporovat zachycování CO2 a následnou sekvestraci. V roce 2006 založila GE ve Varšavě své Evropské centrum pro čistší uhelné elektrárny / Konstrukční a projekční centrum. Toto centrum bude vytvářet základnu pro další využití technologií IGCC v Polsku a celé Evropské unii.
  • Plynové turbíny: S více než 6 300 instalovanými nebo objednanými turbínami je GE světovým leaderem v oblasti designu, vývoje a aplikace technologií plynových turbín. Tyto turbíny lze použít v systémech spalujících fosilní paliva, v elektrárnách s kombinovaným cyklem, v IGCC systémech, integrovaných hydroelektrárnách (IWPPs), průmyslových, petrochemických i jaderných elektrárnách po celém světě.
  • Energie a voda / Systémy na získávání a čištění vody: V celé Evropě je nyní urgentně zapotřebí významných investic na snížení ekologických dopadů úzce spojených oblastí, které představují výroba energie a spotřeba vody. Jen tyto investice mohou zajistit udržitelný rozvoj. V rámci EU je zhruba 44 procent vody spotřebováno na výrobu energie.

    Společnost GE vyvinula v rámci své iniciativy ecomagination špičkové systémy pro získávání a čištění vody. Tyto systémy umožňují elektrárnám výrazně snížit spotřebu vody a splňovat stále přísnější požadavky na kvalitu ovzduší – to vše při současném zvyšování výkonu. Součástí těchto systémů jsou technologie kontrolující prašnost, dodávky uhlí, efektivitu využití uhlí a snižující emise i zabraňující ztrátám paliva.
  • Energetické služby: Provozovatelé elektráren neustále hledají cesty, jak optimalizovat stávající aktiva a dosáhnout vyšší účinnosti, což platí zejména v obtížnějších ekonomických podmínkách. Společnost GE nabízí široké portfolio moderních řešení, která podporují daný produkt napříč jeho celým životním cyklem, zlepšují provoz, umožňují lepší kontrolu nákladů a vyšší celkový výkon. Tak například GE pomáhá provozovatelům uhelných elektráren dosahovat vyšší účinnosti a výkonu plynových turbín nabídkou speciálních produktů, jako jsou modernizační balíček LP (Low Pressure) nebo technologie plynových turbín „Dense Pack“.


O společnosti GE Energy
GE Energy (
www.ge.com/energy) je jedním z předních světových dodavatelů technologií pro výrobu a distribuci elektřiny. Společnost sídlící v Atlantě v americkém státě Georgie vykázala v roce 2008 příjmy ve výši 29,3 amerických dolarů. GE Energy působí ve všech odvětvích energetického průmyslu, včetně těžby uhlí a zemního plynu, jaderné energie, obnovitelných zdrojů energie, jako jsou vodní, větrné a solární elektrárny nebo zařízení na spalování biomasy a dalších alternativních paliv. Značná část produktů vyráběných GE Energy nese certifikát „ecomagination“, což je celofiremní iniciativa společnosti General Electric usilující o uvedení nových technologií, které uživatelům umožní reagovat na naléhavé ekologické problémy.
O společnosti GE
GE je diverzifikovaná společnost podnikající v oblasti infrastruktury, finančnictví a médií. Společnost se zaměřuje na jedny z nejpalčivějších problémů dnešního světa a svým klientům nabízí široké spektrum produktů od zařízení na výrobu energie, zpracování vody, přes dopravní řešení, zdravotnické nástroje až po finanční služby a informace. Společnost působí ve více než stovce zemí a zaměstnává přes 300 000 lidí po celém světě. Máte-li zájem o více informací, navštivte stránky společnosti na adrese
www.ge.com.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688