TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.08.2009 19:31:00

Šéf ČSA nabídl rezignaci, pokud odboráři přistoupí na snížení platů (26.8.2009)

Mediafax

Šéf Českých aerolinií (ČSA) Radomír Lašák nabídl rezignaci celého managementu aerolinek, pokud všechny odborové organizace v této společnosti odsouhlasí razantní snížení platů. Lašák to řekl ve středu na mimořádném breifingu vedení firmy s ministrem financí Eduardem Janotou.

„Chceme ukončit patovou situaci, umožnit přežití firmy v krizi, dokončit privatizační proces a zastavit současnou negativní kampaň,“ řekl Lašák úvodem. Poté konkretizoval nový návrh managementu ČSA. „Ten plán má čtyři parametry. Jedná se o snížení platů pilotů o 30 procent, pokles platů ostatních zaměstnanců o 15 procent. Na dobu krize se zruší všechny benefity a přijmou se některá provozní opatření.“

S nejdůležitějším výstupem ovšem přišel až po přednesení nového návrhu. „Minutu poté, co bude návrh podepsán všemi zástupci odborových organizací, se jako manažerský tým zvedáme a odcházíme,“ řekl doslova.

Snížení mezd pilotů by mělo přinést úsporu 480 milionů korun ročně. Ze současného průměrného platu pilota ve výši 212 000 by došlo ke snížení na 148 tisíc korun. Úsporu ve výši 480 milionů korun by znamenalo také snížení mezd ostatních zaměstnanců. Zmrazení benefitů minimálně do konce roku 2010 by pak přispělo částkou 220 milionů korun.

„Společnost skutečně musí snížit provozní náklady ročně minimálně o jednu miliardu korun. Pokud k tomu nedojde, je současná situace neřešitelná,“ je přesvědčen ministr financí Janota. „Musíme si uvědomit, že ta miliarda navíc tady bude jednou provždy. Kdyby tomu tak bylo poslední tři roky, tak má ČSA dneska rezervu podobně jako třeba Lufthansa nebo Air France.

Co se týče dříve avizovaného propuštění až 860 zaměstnanců, Lašák se nechtěl příliš vyjadřovat k tomu, jestli při přijetí návrhu odbory bude muset firmu opustit menší počet pracovníků, případně nikdo. „To je otázka pro případný nový management,“ byl striktní. „Když dojde k přijetí návrhu, tolik lidí se samozřejmě propouštět nemusí,“ připustil nicméně ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Na otázku, zda současnou situaci nebere jako osobní selhání, odpověděl Lašák poměrně rezolutně. „Je to přesně naopak. To, co jsme předložili, je úžasný způsob, jak situaci vyřešit. ČSA tady fungují 85 let a není důvod, aby minimálně dalších 85 let nemohly fungovat,“ zdůraznil.

Pod tlakem údajně nejednal. „Podobnou restrukturalizaci dělám ve svém životě už počtvrté, dá se tedy říci, že je to pro mě rutina. Pokud se odboráři bijí v prsa, jak si chtějí utahovat opasky, ať to dokážou,“ dodal Lašák.

"Tento krok vítáme, protože záchrana ČSA není bez podpory zaměstnanců možná. Stávající management díky svému jednání za poslední 3 roky důvěru zaměstnanců nenávratně ztratil," prohlásil k překvapivé nabídce šéfa aerolinek Lašáka předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688