TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.08.2009 15:48:00

ČSSD představila koncept zdravotnictví vycházející z pohledu pacientů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bezplatná zdravotní péče, kterou zajišťuje dostatek lékařů i zdravotních zařízení, je páteří koncepce s názvem Zdravotnictví, teze z pohledu pacientů. Tento týden ji představili senátoři ČSSD Alena Gajdůšková a Pavel Lebeda.

"Zdraví není na prodej, není to předmět obchodu a komodita. Přístup k němu by měl být pro všechny rovný, proto odmítáme jakoukoliv privatizaci zdravotních zařízení a pojišťoven," řekla Gajdůšková s tím, že koncepce je výsledkem jednání tzv. hranatého stolu, tedy zástupců všech parlamentních stran, neziskových organizací a odborníků.

Senátor Lebeda poukázal především na chyby reformy bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), která podle něj české zdravotnictví ničí. "Reforma vznikla bez jakékoliv debaty s odbornou veřejností, Julínek navíc zcela ignoroval připomínky Lékařské komory," uvedl Lebeda a dodal, že součást reformy privatizace pojišťoven je tunelem století. "Privatizace způsobí, že majitelům půjde pouze o zisk a nejvíc tím budou trpět pacienti," dodal Lebeda.

Oba senátoři se shodli na tom, že placení zdravotních poplatků vnímají jako protiústavní. "Obávám se ovšem, že úplné zrušení poplatků ve sněmovně přehlasovat nepodaří," dodala Gajdůšková a posteskla si, že pozměňovací návrh k zákonu, který zmírňuje povinnost platit zdravotní poplatky, je spíš na škodu. "Zmírňuje sice poplatky, ale ne dostatečně. Jeho součástí je ovšem i zavedení hrazení očkování proti pneumokoku, a pokud naše strana tuto past na občany nepodpoří, naše opozice toho jistě využije proti nám," vysvětlila senátorka.

Vize předložené koncepce vychází podle senátorů z jistot pro občany. "Připlácet by se mělo pouze nadstandardní vybavení nemocničních pokojů, kosmetické operace a nadstandardní zdravotní materiál," vysvětlila senátorka. Z postu ombudsmanky pacientů dodala, že nejvíce stížností, zhruba 90 procent, přichází ze strany pacientů nikoliv na úroveň péče, ale spíše na způsob komunikace a ochotu vysvětlit zákroky ze stran lékařů. "Chceme změnit především normou kvality pro lékaře a možnost získání akreditace za dobrý přístup," dodala senátorka.

Na otázku Mediafaxu, jak chtějí tak nákladný resort financovat bez spoluúčasti pacientů, senátoři shodně odpověděli, že zacpáním černých děr ve zdravotnictví, kontrolou nastavování ceny léčiv Státním úřadem pro kontrolu léčiv, hospodařením se zdravotnickým materiálem, důslednou kontrolou zdravotnických zařízení a pojišťoven a odstraněním stropů pro placení zdravotního pojištění. "Zvláště nastavení stropu je nelogické, odvod zdravotního příjmu má být procentuálním podílem přijmu a nemá být omezen. Ve zdravotnictví musí existovat solidarita," dodal Lebeda.

Dalšími důležitými body koncepce jsou nutnost péče státu a krajů o svěřený majetek, veřejné zdravotní pojištění a zcela nový způsob financování veřejného zdravotního pojištění.

Senátorka Mediafaxu sdělila, že výsledky koncepce jsou velmi podobné záměrům ČSSD a některé budou použity v předvolebním programu strany. Navíc potvrdila, že z tezí je možné vycházet při tvorbě legislativního záměru, jehož vznik je nyní v jednání s členy Poslanecké sněmovny, kteří se na tvorbě koncepce také podíleli.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688