Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.02.2001 11:00:00

Akcie: Index PX-D ve čtvrtek posílil o 1,8% na 1408,4 bodu a překonal tak svoje...

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 9.2.2001

Komentář k trhům



       Index PX-D ve čtvrtek posílil o 1,8% na 1408,4 bodu a překonal tak svoje středeční ztráty tažen pozitivním sentimentem na zahraničních trzích. Trh podpořily hlavně akcie Komerční banky a ČEZu. Komerční banka a ČEZ si připsaly zisky 2,6% respektive 2,3%. Tentokrát se také přidaly i telekomunikační tituly Český Telecom a České radiokomunikace, jelikož ceny těchto titulů přilákaly kupce. České radiokomunikace podpořila i oznámení FNM, že zájemci o společnost musí podat závazné nabídky do 12. března. český Telecom posílil o 1,9% a České radiokomunikace vzrostly o 1,3%. Stejné přírůstky si připsaly i akcie Unipetrolu.Mírně posilovaly Philip Morris ČR o 0,8% a Česká spořitelna o 0,3%.

       Dnes očekáváme vybírání zisků vzhledem k očekávané slabé výkonnosti zahraničních trhů.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akciové indexy včera ztrácely taženy dolů maloobchodními tituly. Index DJIA oslabil o 0,6% na 10880,6 bodu jelikož hlavní maloobchodní řetězce varovaly, že očekávají pokles marží. Nedařilo se společnostem Wal-Mart Stores a Home Depot. Také Nasdaq včera oslabil o 1,8% na 2562,1 bodu. Zde nejvíce ztrácely akcie výrobců software poté co Merril Lynch snížil investiční doporučení na akcie společnosti Microsoft. Kromě Microsoftu ztrácely i společnosti Oracle a Adobe Systems.

       Německé akcie včera posilovaly taženy zlepšených sentimentem na trhu. Index Dax posílil o 0,9% na 6636,8 bodu a technologický Nemax 50 přidal 1,7% na 2563,2 bodu. Výrazně posilovaly akcie společnosti DaimlerChrysler jelikož investoři získali důvěru v dlouhodobé perspektivy společnosti. Svoje ztráty korigovaly technologické tituly Siemens a SAP. Naopak ztrácely akcie společnosti E.ON u které se spekulovalo, že se pokusí získat španělskou společnost Iberdrola. Investoři měli hlavně obavy z ceny takovéto akvizice. Dnes se očekává, že německé trhy otevřou níže v reakci na včerejší ztráty amerického Nasdaqu.

      

Komentář ke společnostem



       České radiokomunikace

      

      
FNM včera oznámil, že zájemci o privatizaci společnosti musí podat závazné nabídky na 51% podíl ve společnosti do 12. března. Privatizační komise by měla vybrat vítěze a oznámit vládě do 31. března.

       Jedná se o velmi důležité zprávy pro České radiokomunikace jelikož jejich privatizace byla několikrát odložena a akcie společnosti je velmi citlivá na tyto informace. Vstup strategického partnera je velmi důležitý pro společnost, aby jí pomohl při podnikání na liberalizovaném telekomunikačním trhu a provedl agresivní restrukturalizaci.

      

       ČEZ

      


       ČEZ včera oznámil, že nakoupí téměř stejné množství uhlí jako v roce 2000 vzhledem k očekávanému zlepšení postavení na domácím trhu a skluzu ve spuštění jaderné elektrárny Temelín. ČEZ chce získat zpět podíl na domácím trhu agresivní cenovou politikou. Společnost již uzavřela novou smlouvu s Východočeskou energetikou (VČE), která se zavázala nakoupit o 1 TWh elektřiny více než v roce 2000. ČEZ bude v roce 2001 také pokračovat v restrukturalizaci, aby byla společnost připravena na liberalizaci trhu. Společnost opustí přibližně 1000 pracovníků a také prodá svojí budovu v centru Prahy.

       Výběrová komise pro privatizaci elektroenergetiky by měla dnes vybrat poradce pro privatizaci ze čtyř zájemců.

       VČE nakoupí více elektřiny od ČEZ díky agresivní cenové politice. Údajně jsou ceny srovnatelné s exportními cenami společnosti, což povede k tlaku na marže společnosti.

       Výběr poradce by měl být také vnímán pozitivně, jelikož privatizace společnosti bude moci pokračovat.

      

       Česká spořitelna

      


       Banka oznámila, že od 1. dubna zvýší poplatky za některé služby. Banka chce tak stimulovat klienty k většímu využívání platebních karet a home bankingu.

       Rozhodnutí banky je oboustranný meč. Strategie banky je jasná. Chce zvýšit používání moderních technologií, což povede ke snížení provozních nákladů (nižší počet zaměstnanců, vybavení a poboček). Na druhou stranu, ČS může ztratit některé konservativní klienty, kteří novým technologiím nevěří.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:13  Akcie: nezdravý trh Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
Út   9:15  ČEZ: Ministerstvo nepodalo protinávrh, hlasovat se na VH bude pouze o dividendě… Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688