Renata Vestpalcová (Usporim.cz)
Důchody a penzijní  |  14.08.2009 14:01:55

Výhody / nevýhody nového systému v penzijním spoření - Penzijní spoření (3. díl)

3. díl  Porovnejte si výhody i nevýhody nového systému v penzijním spoření

Odhad fungování  nového systému
Předpokládá  se, že zhruba od začátku roku 2010 by zákon mohl platit, tím pádem by se začali udělovat licence penzijním společnostem. A od poloviny roku 2011 by se spustil systém a klienti by již mohli při svém spoření na stáří vybírat strategie, podle své ochoty a přístupnosti k riziku.
Klienti současných penzijních fondů budou mít na výběr, zda chtějí pokračovat v penzijním připojištění, jak jej známe dnes, nebo vstoupit do nového systému penzijního spoření, které jsme si představili výše. Tito stávající klienti na výběr mít budou, avšak noví, kteří do systému budou teprve vstupovat, již nebudou mít možnost volby, jelikož penzijní fondy penzijního připojištění již nebudou nové klienti přijímat.
V penzijních fondech jsou spojeny obě funkce – investiční i pojistná. Skloubení dvou konceptů do jednoho produktu s sebou nese nevýhody. V současné době se debatuje o tom, zda by se penzijní fondy měly více přiklonit k fungování investičních společností nebo životních pojišťoven nebo si s mírnými úpravami zachovat svoji hybridní podobu.


Výhody a nevýhody nového systému

Výhody
Mezi výhody rozhodně patří povinnost, abychom byli písemně informování o všech poplatcích a provizích, které náleží jak společnosti, tak zprostředkovateli. Díky těmto informacím budeme schopni lépe porovnat a vybrat tu pro nás nejvhodnější variantu.
Dále pak určitě  klienti stávajících fondů ocení, že mohou bezplatně přejít na nové penzijní spoření, nebo zůstat až do konce své sjednané doby u stávající instituce a pokračovat podle nastavených parametrů dále.
Jednoznačným přínosem pro nové klienty penzijního spoření je volba vlastní investiční strategie. Každý si může nastavit, jak velké riziko chce podstoupit a za jaký potenciální výnos. Navíc díky povinnosti tvořit 3 druhy účastnických fondů existuje možnost nechat strategii investování na penzijní společnosti, která podle zákona nakládá se svěřenými prostředky buď konzervativně, dynamicky nebo smíšeně, jak napovídají názvy tří povinných účastnických fondů.
Avšak ve strategii se skrývá určitá nevýhoda. Tou je již zmíněné riziko. Riziko ztráty, kterou fond může utrpět. Právě v tom tkví nebezpečí vlastní zvolené strategie, kdy nevíme jaký bude vývoj na finančních trzích, takže můžeme těžko předpovídat a plánovat.

Nevýhody
Mezi nevýhody z pohledu účastníků penzijního spoření rozhodně patří navýšení částek potřebných pro státní příspěvek, který je poskytován až od částky 300 a maximální výši obdrží účastník až při měsíčním vkladu 700 . To je pro účastníky spoření citelná změna, která možná řadu klientů odradí od přechodu z penzijního připojištění na penzijní spoření.
Důležitou součástí navrhovaného zákona je také jeho transparentnost a povinnost zprostředkovatelů poskytovat správné, úplné, pravdivé a jasné informace o charakteru a vlastnostech penzijního spoření. Musí v písemné formě informovat zájemce o podstatných skutečnostech, které se penzijního spoření týkají.
Navíc přikládá  tento zákon novinku a tou je písemné informování o výši provize za zprostředkování obchodu a o jiných souvisejících nákladech penzijního fondu.
Další značnou nevýhodou je přesun prostředků mezi společnostmi. Do současnosti to bylo bez poplatků, avšak pokud budeme chtít přesunout prostředky penzijního spoření v budoucnu (a nedodržíme dobu 60 měsíců u jedné společnosti) budou nám účtovány poplatky za převod, které rozhodně nejsou nezanedbatelné (500 – 2000 ).


Pavel Krejsa

Redakce Uspořím.cz informuje o změnách v penzijním připojištění a penzijním spoření. K dispozici všem čtenářům a uživatelům je odborník pan Ondřej Šmakal, který odpovídá na dotazy čtenářů.  Máte možnost se ptát na vše, co vás z dané problematiky zajímá a získat tak vhodná investiční doporučení přímo od odborníka na penzijní fondy.
http://www.usporim.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688