TNBiz (TN.cz)
Reality  |  14.08.2009 12:46:01

Pozemkový fond začne opět prodávat zemědělské nemovitosti

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Po více než dvou letech obnoví letos Pozemkový fond ČR (PF) prodej zemědělských nemovitostí, které dosud pouze pronajímá. V rozhovoru pro Mediafax to v pátek potvrdil mluvčí PF Michal Bureš.

Reagoval tak na požadavek Svazu marginálních oblastí ČR (SMO), který svaz již před časem odeslal na ministerstvo zemědělství. Farmáři ze SMO totiž mají o nemovitosti zájem, neboť jde většinou o zemědělské stavby pozůstatky po dřívějších státních statcích. „Jedná se o tisíce staveb, které hyzdí naši krajinu a na jejichž rekonstrukci nelze čerpat dotace z programu rozvoje venkova, protože nejsme jejich vlastníky,“ konstatuje předseda SMO Milan Boleslav.

Do roku 2007 přitom PF uvedené budovy prodával, poté však musel prodej přerušit, protože podle EU šlo o nepovolenou podporu. Nemovitosti ve správě PF byly totiž prodávány za 52 procent ceny, legislativa EU ale povoluje podporu jen ve výši 40 procent. Ministerstvo zemědělství proto připravilo ještě za exministra Petra Gandaloviče (ODS) změny v podmínkách prodeje tak, aby byly v souladu s „pravidly EU pro poskytování veřejné podpory a hospodářskou soutěž“. Podle SMO ale současné vedení ministerstva zemědělství přijetí nových pravidel umožňující nákup budov ve správě PF zdržuje.

Podle Bureše je ale tento materiál v současné době ve vnějším připomínkovém řízení. „Předpokládáme, že po jeho ukončení by mohl být návrh předložen do vlády někdy v průběhu letošního září nebo října. Od nás již materiál dávno odešel,“ konstatuje Bureš.

Podle nových podmínek by museli zájemci zaplatit za nemovitosti 60 procent ceny, takže podpora státu by představovala EU povolených 40 procent. Doba splácení by se měla zkrátit z původních 30 na 15 let a cena nemovitostí by byla stanovena na základě znaleckého posudku podle cen obvyklých v příslušné lokalitě.

PF v současné době spravuje na 11 000 nemovitostí.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688