TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  13.08.2009 10:56:02

Skupina ČEZ zvýšila v 1. pololetí čistý zisk meziročně o 10,5 procenta na 32 miliardy korun (13.8.2009)

Mediafax

Skupina ČEZ vykázala v 1. pololetí letošního roku čistý zisk ve výši 32 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení o 10,5 procenta, vyplývá to ze čtvrteční zprávy společnosti. Je to mírně horší výsledek, než očekával tržní konsenzus (32,12 mld. ).

Ke zvýšení čistého zisku přispěl zejména prodej elektřiny pro letošní rok již v roce 2008 ještě před poklesem cen v důsledku nastupující recese. K meziročnímu zlepšení hospodářských výsledků dochází i přes celkový pokles spotřeby elektřiny v důsledku pokračující ekonomické krize. To však ovlivnilo samotné 2. čtvrtletí, kdy došlo meziročně k poklesu o pět procent. Celoroční čistý zisk společnost stále očekává na úrovni 50,2 mld. .

K podobnému výsledku by se podle členů vedení měla propracovat i v příštím roce. „Na našem původním odhadu se nic nemění, rozhodně bych neočekával nějakou dramatickou změnu,“ ujistil Martin Novák, ředitel finanční divize ČEZ. „Ceny elektřiny jsou sice nižší, to je fakt. Ale jsme schopni je vykompenzovat úsporou nákladů,“ doplnil.

Za první pololetí Skupina ČEZ investovala více než 21 miliard korun do stávajícího majetku, především do výstavby nových výrobních kapacit a do navyšování výkonu jaderných elektráren. V elektrárně Tušimice byl poprvé na konci června přifázován k síti první blok po komplexní obnově. V jaderné elektrárně Dukovany byl realizován projekt zvýšení instalovaného výkonu 3. bloku na 510 MW (oproti původním 440 MW), v jaderné elektrárně Temelín se uskutečnila při historicky nejkratší rozšířené odstávce oprava nízkotlakých dílů turbíny a kompletní rekonstrukce zavážecího stroje.

Skupině ČEZ se daří i v zahraničí. „Všechny akvizice trvale dosahují plánované návratnosti i přes pokračující krizi. V prvním pololetí 2009 se navíc Skupina ČEZ významně posílila v Turecku, vstoupila do Albánie a prostřednictvím akvizice těžební a elektrárenské společnosti MIBRAG rozšířila svou činnost také v sousedním Německu,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Výroba elektřiny z vlastních zdrojů meziročně klesla o 1,8 TWh, tedy o 5,5 procenta. Meziroční pokles výroby v jaderných elektrárnách o 0,1 TWh byl způsoben plánovanou odstávkou 3. bloku Jaderné elektrárny Dukovany, která začala 10. ledna 2009 a trvala po celou dobu 1. čtvrtletí. Meziroční pokles výroby v uhelných elektrárnách o 9,5 procenta byl způsoben větším počtem plánovaných odstávek v uhelných elektrárnách, dále optimalizací výroby související s cenou elektřiny a poklesem poptávky.

„Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřiny v České republice v prvním pololetí, která meziročně poklesla o 6,9 procenta. Spotřeba u velkoodběratelů klesla v souvislosti s tlumením rozvojových programů o 12,5 procenta, zatímco u domácností spotřeba vzrostla o 1,8 procenta a u podnikatelského maloodběru o 0,5 procenta,“ upřesnil Alan Svoboda, ředitel obchodní divize ČEZ.

Akcie společnosti na pražské burze při čtvrtečním obchodování aktuálně (10:40 SELČ) ztrácejí 0,6 procenta a pohybují se na úrovni 974,10 . Na denní maximum (+0,90 %, 991 ) se dostaly krátce po zaačátku seance, poté začaly ztrácet. Momentálně jsou jediným titulem v rámci SPAD, který oslabuje. Index PX přidává 2,8 procenta hlavně zásluhou bank. Nejvíce se daří těžební NWR (+8,2 %, 138,50 ). Od začátku roku jsou akcie ČEZ stále silnější téměř o čtvrtinu.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688