TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  08.08.2009 14:45:06

Česká burza RM-Systém v týdnu posunula letošní kursová maxima

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - První srpnový týden na české burze RM-Systém byl pro většinu akcionářů více než příjemný. Jak shrnul Roman Jandík z RM-Systému, pokračující růstový trend podpořil i české akcie a posunul letošní kursová maxima opět o něco výše.

Vedle dobrých firemních hospodářských výsledků pomohlo růstu několik pozitivních makroekonomických ukazatelů. Zejména šlo o zprávu týkající se červnového růstu německého exportu a dat z amerického trhu práce. Ekonomiky Německa i USA vykazují známky stabilizace a dodávají tak investorům odvahu v dalších nákupech. „Není ovšem zcela vyhráno, někteří ekonomové naopak varují před dalším dnem ekonomické recese,“ upozornil Jandík.

V České republice nejvíce posilují tituly, které prezentovaly lepší než očekávané hospodářské výsledky. Mezi ně patří Komerční banka, které sice za 2Q klesl zisk o 14 procent na 2,9 mld. , ale tento pokles byl nižší než očekávání trhu, což mělo za následek poměrně razantní růst akcií. Pozitivně se vyvíjely zejména čisté příjmy z úroků, které dosáhly 5,57 mld. . Příjmy z poplatků naopak poklesly na 1,93 mld. . Přesto byl výsledek lepší než předpokládaný a v návaznosti na to posílily akcie Komerční banky o 19,3 procenta.

Bráno podle růst kursu je jedničkou českého akciového trhu jiný bankovní titul - rakouská Erste Bank, vlastník většinového podílu v České spořitelně. Banka měla výrazné problémy v době nejsilnější finanční krize, což vyústilo až v půjčku od rakouské vlády. Po stabilizaci kapitálového trhu začaly akcie výrazně růst a od začátku roku Erste Bank přidala 86,7 procenta zhodnocení. Kurs akcie se v týdnu vyšplhal až k 734 korunám, ale páteční vybírání zisků ho poslalo zpět k závěrečným 725 korunám.

Výsledky hospodaření v týdnu oznámil rovněž německý Deutsche Telekom, jehož akcie jsou obchodovány v českých korunách na burze RM-Systém. Vlastník českého i slovenského T-Mobilu vykázal v druhém kvartálu růst čistého zisku o 32 procent na 521 mil. eur, přesto byl výsledek za očekáváním analytiků a prvotní reakce trhu byla negativní. V týdenním srovnání si akcie Deutsche Telekom připisují zisk 2,2 procenta a uzavřely pátek na 227,90 koruny.

RM-Systém, česká burza cenných papírů, je trhem, kde se obchoduje s akciemi nejvýznamnějších českých, ale i zahraničních společností, jako je například ČEZ, Telefónica O2, Unipetrol, Erste Bank nebo NWR. On-line se zde obchoduje také s akciemi, které se nevyskytují na pražské burze, jako jsou Vítkovice, ArcelorMittal Ostrava nebo Tatra. Novinkou na burze jsou akcie Deutsche Telekom, Intel, Volkswagen, Nokia nebo Microsoft.

Česká burza je zaměřená především na drobné a střední investory, kteří mají zájem o investování na kapitálovém trhu. Velmi snadno získá přístup na trh rovněž institucionální klient. Od roku 1993, kdy bylo zahájeno pravidelné obchodování, obchodovaly na RM-S více než tři miliony zákazníků.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688