Akcie v ČR  |  04.08.2009 13:57:17

Akcie Komerční banky by mohly stoupat dále

Akcie Komerční banky už druhý týden rostou, od 23. července (2742 ) kurz zatím vystoupal o +14,88 % na 3150 . Zítra před otevřením trhu společnost zveřejní své výsledky za první pololetí 2009 a analytici nečekají špatné zprávy.

"Dle mého názoru růst akcií Komerční Banky vůbec nevybočuje ze současného trendu a je v souladu s výkonností bankovního sektoru ať v Evropě či v zámoří.", říká Miroslav Hlavoň ze společnosti GRANT CAPITAL. "Stejně jako její konkurenti byla pod vlivem dobrých zpráv (rozuměj - lepších než očekávání) o výsledcích hospodaření za 2Q 2009 a za měsíc červenec přidala 20 %. Akcie Erste Bank naproti tomu přidaly za stejné období 30 %. Z toho důvodu nevidím na ceně akcií Komerční Banky nic podezřelého nebo neobvyklého.
Otázkou zůstává co s cenou akcie udělá zveřejnění výsledků hospodaření plánované na středu 5. 8.  V minulosti lze vzpomenout na poklesy často doprovázející tuto událost, ovšem tyto vzpomínky jsou z posledních 2-3 roků.
Poslední neznámou je nástup očekávané korekce, kterou už vyhlíží nejeden analytik a která je nasnadě po předchozích výrazných růstech. Pokud by se oba tyto efekty sečetly, může se rychle zabořit zpět pod 3000 ."


Komerční banka: investiční doporučení a cílové ceny - přehled za červen a červenec

Den

Cílová
cena

Předchozí
cílová cena

Doporučení

Poznámka
k doporučení

Od společnosti

29. 7.

3290

 

akumulovat

potvrzené

Erste Bank, ČS

3. 7.

2454

2454

držet

potvrzené

ING

1. 7.

2900

3693

držet

předchozí "koupit"

CYRRUS

29. 6.

2934

2703

držet

potvrzené

KBC, Patria

26. 6.

3800

2900

overweight

potvrzené

HSBC

23. 6.

3100

2750

---

 

Raiffeisenbank

4. 6.

3500

 

koupit

úvodní

UBS


Analytici společnosti FINANCE Zlín říkají, že akcie Komerční banky rostou spíše díky optimismu na trzích než zlepšující se ekonomickou situací v České republice, respektive lepšícímu se hospodaření Komerční banky. Za druhé čtvrtletí neočekávají takové hospodářské výsledky, které by fundamentálně odpovídaly současné ceně akcie.

To potvrzuje i Jaroslav Brychta, ze společnosti X-Trade Brokers: "Akciím Komerční banky se v minulých dnech dařilo téměř výhradně díky pozitivním zprávám ze zahraničí, kde banky jedna za druhou reportovaly výsledky, které dokázaly příjemně překvapovat. Od výsledků Komerční banky se čeká zhoršení především v oblasti vyšších opravných položek ke krytí ztrát, což se ale ve velkém děje téměř ve všech bankách všude na světě (naposledy včera HSBC). Pokud by tedy zítřejší data dokázala překonat, popřípadě vyrovnat konsenzus, akcie banky mohou opět stoupat. Hlavní slovo však bude mít, ostatně jako vždy, sentiment na akciových trzích v zahraničí."

Podobný názor má rovněž Bohumil Trampota z Patria Finance: "U výsledků Komerční banky se investoři zaměří hlavně na opravné položky se špatnými úvěry. Vzhledem k současné ekonomické situaci a ke zhoršování kvality úvěrového portfolia by se tato položka měla déle zhoršovat. Otazník zůstává nad příjmem z obchodní činnosti - tady by mohlo dojít k pozitivnímu překvapení (viz výsledky Erste minulý týden). 
Další vývoj ceny akcií Komerční banky bude záviset na zítřejších výsledcích a náladě na ostatních trzích." 

Situaci Komerční banky i s ohledem na situaci sektoru shrnul Marek Hatlapatka, hlavní analytik CYRRUS, takto:

  • růst je tažen mimořádně pozitivním sentimentem v celém bankovním sektoru. Naprostá většina bank v Evropě, které doposud reportovaly své pololetní výsledky hospodaření, překonala očekávání trhu, což se odráží ve vyšším ocenění sektoru jako celku. A to se přenáší i na akcie Komerční banky, i když ta zveřejní výsledky až zítra;
  • trh nicméně nepočítá s žádným mimořádným negativním překvapením u jejích čísel, proto se investoři nebojí nakupovat akcie Komerční banky před výsledky;
  • můj názor nicméně je, že výrazný nárůst cen bankovních titulů včetně KB tak úplně neodpovídá skutečné ekonomické situaci. Investoři ve všeobecném pozitivním sentimentu mají tendenci přehlížet některé varovné signály, které výsledky bank přinášejí;
  • na mysli mám především rychlý růst nákladů rizika, který bude podle mého odhadu pokračovat i v roce 2010;
  • aktuálně se akcie Komerční banky obchodují výše než činí naše cílová cena 2900 , proto ve střednědobém horizontu nevidím potenciál k dalšímu růstu. Což ovšem nevylučuje, že po případných dobrých výsledcích se akcie KB mohou ještě podívat výše, rozhodující bude i nadále především celkový tržní sentiment.

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688