TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.08.2009 16:06:00

Firmy shánějí odborníky velmi těžce, přestože panuje ekonomická krize

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sehnat kvalitní odborníky v obchodu, informačních technologií či specialisty z různých průmyslových oblastí je i v době krize pro firmy velkým problémem. Vyplývá to z průzkumu Mediafaxu mezi personálními agenturami.

"Špatně se získávají lidé pro pozice vyššího managementu a pozice technické nebo s úzkou specializací. Obecně řečeno, jedná se o pozice, u kterých se nedají činnosti zhustit a funkce tak kumulovat," uvedla vedoucí liberecké pobočky Hofmann Wizard Petra Slováková.

Podle Andrey Freel z personální agentury Solutions Driven nedostatkové pozice také souvisí s trendy v ekonomice. "Nyní jsou v kurzu centra sdílených služeb, neboť firmy se snaží minimalizovat náklady a zároveň zefektivnit svůj provoz. Obvyklá jsou zákaznická centra - call centra, centra technické podpory - IT helpdesk, a finanční," přiblížila Andrea Freel. "Oblasti, kde bude narůstat počet nedostatkových pozic, jsou například bezpečnost práce, nakládání s daty a citlivými údaji a životní prostředí," myslí si

U oslovených pracovníků personálních agentur převládá názor, že skladba nedostatkových profesí během krize nezměnila. "Stoupl ale zájem některých firem zaměstnat pracovníky na živnostenský list," upozornil spolumajitel královéhradecké personální agentury Profi-men Vladimír Pozdníček.

Firmy naopak nemají skoro žádný zájem o takzvané "startovací" projektové manažery, kteří měli na starosti rozběhy nových závodů či výrobních linek v automobilovém průmyslu. Mediafaxu to řekla Soňa Solařová, mluvčí pražské personální agentury Synergie. "Pozorujeme také, že na trhu významně vzrostla poptávka po zaměstnancích, kteří budou ochotni pracovat na smlouvu na dobu určitou či budou zaměstnaní přes agenturu," popsala Solařová.

Firmy při hledání zaměstnanců přes personální agentury také více hledí na kvalitu kandidátů. "V minulých letech šlo vždy o to, aby se volné místo takzvaně zaplnilo. V současné době je to spíše o kvalitě zaměstnanců - vzdělání, praxe, odborné znalosti, jazyková vybavenost," popsala Anna Wolfová z brněnské personální agentury SPPA group.´

Nedostatkoví strojírenští, elektrotechničtí či finanční specialisté se navíc musí při hledání zaměstnání spokojit s nižším platem než v době před krizí. "Zaměstnavatelé nejsou ochotni tak dobře zaplatit jako v minulosti. Zmizel takzvaný boj o zaměstnance a jejich přeplácení," uvedla Nikol Binderová z ústecké personální agentury PersCom.

Zatímco dříve si podle ní žádaní specialisté mohli vybírat z několika nabídek, dnes jsou často rádi, že u nějakého zaměstnavatele vůbec uspěli. "Rychleji přijímají nabídnuté pracovní místo a klesly jejich nároky na finanční ohodnocení," konstatovala. Zároveň upozornila, že takřka vymizeli zaměstnanci, kteří mění práci jen kvůli tomu, že jim konkurence nabízí více peněz. "Současná situace na trhu práce vnímána jako velmi nejistá a je zcela evidentní, že si zaměstnanci práce více váží. Nejsou již ochotni riskovat," upřesnila.

Největší poptávka na trhu práce je nyní podle Idy Kodrlové z brněnské personální agentury Mita Thor International po obchodních ředitelích a obchodnících vůbec. "Hodně firem se však snaží řešit obsazování pozic z interních zdrojů. Stále jsou také poptávány pozice v oblasti IT - vývoj SW, programátoři. A manažerské pozice obecně," sdělila Kodrlová.

Podle Andrey Freel z personální agentury Solutions Driven ve službách nebo financích také roste zájem o zaměstnance s neobvyklou pracovní dobou, například od 16.00 do 24.00 kvůli komunikaci se zaměstnavatelem nebo zákazníkem v Asii nebo Americe.

Zájem o obchodníky potvrzuje i ředitelka poboček personální agentury Aprofes v Brně a Praze Iveta Sigmundová. "V době ekonomické krize je u klientů naší agentury zatím největší zájem o pracovníky z oblasti obchodu a dále specializovaných pozic z oblasti strojírenství a stavebnictví," uvedla. Podle ní jde firmám o pracovníky s minimálně středoškolským vzděláním a praxí v oboru.

Přestože výrazně vzrostla nezaměstnanost a zároveň poklesl počet pracovních nabídek na trhu, není snadné najít vhodné uchazeče pro řadu profesí, potvrzuje Solařová. "Klienti si stěžují, že kandidátů je sice více, ale kvalita je stále pod jejich očekáváním, kupříkladu u obchodních pozic," popsala mluvčí Synergie. Těžko se podle ní shánějí lidé na pozice specialistů, kde je nutná znalost dvou cizích jazyků, například účetní se znalostí angličtiny a francouzštiny v takzvaných shared service centrech, což jsou centra sdílených služeb. "Dále jde o odborníky z oblasti informačních technologií, například zkušených programátorů je na trhu stále málo," dodala.

Podle Anny Wolfové je problém sehnat nejen obchodní zástupce, ale i strojní konstruktéry se znalostí angličtiny nebo němčiny či manažery na místa obchodních, finančních či výrobních ředitelů.

Podobný názor má i Vladimír Pozdníček. "Můžeme říci, že kvalitních manažerů se nedostává stále a na všech úrovních," uvedl. "Stále je nedostatek specialistů v informačních technologiích, v oblasti norem kvality, manažerů strojní a elektrovýroby. Dlouhodobým problémem je také nedostatek kovoobráběčů, svářečů, technologů, nástrojařů, lisařů," dodal.

Na dělnické profese se specializuje ostravská agentura práce Personal fabric. Firmám v současné době chybějí především zámečníci a svářeči, uplatnění však najdou i lakýrníci a elektrikáři. "Firmy pochopitelně chtějí kvalifikované zaměstnance s platnými profesními průkazy a dostatečnou praxí, tak aby byli schopni se okamžitě bez zaučování zapojit do výroby," upřesnil David Erban z oddělení náboru zaměstnanců agentury.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

04.08. 12:48  Jen tak dál... (standa 00 WC)
04.08. 12:45  Jen tak dál... (buffet)
04.08. 12:41  Jen tak dál... (ZiIvar z chudobince*)
04.08. 12:30  Jen tak dál... (° jeanetka °)
04.08. 11:55  Jen tak dál... (...)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688