TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.07.2009 15:36:01

Paroubek chce snížit platy politikům a omezit poslaneckou imunitu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce snížit v době celosvětové krize platy politiků, zároveň chce omezit takzvanou přestupkovou imunitu. Šéf sociální demokracie to ve středu oznámil novinářům.

"Poslanci by neměli mít po dobu krize stejné ohodnocení jako doposud. Na dobu krize, v příštím roce, by se mohl snížit plat ústavních činitelů o 20 procent," prohlásil šéf ČSSD Paroubek. Zdůraznil, že s tímto nápade, nepřichází poprvé. "Pokud jde o platové podmínky manažerů a politiků, již jsem říkal, že si mají snížit platy," připomněl. K témuž podle jeho slov vyzvala Evropská komise.

"Je dobré zahájit před začátkem volebního období sněmovny diskuzi o tom, jak si v době krize uzpůsobit platy," řekl. Paroubek také podle svých slov bude prosazovat omezení imunity zákonodárců. "Jestli něco lidem vadí, tak je to přestupková imunita," uvedl s tím, že je společensky neudržitelné držet i do budoucna přestupkovou imunitu, protože lidem se to prý nelíbí.

Platy zákonodárců by se podle Paroubka po skončení krize vrátily na svou původní hodnotu. "Je logické, že v době krize, ti, co vedou národ, kromě toho, aby požadovali utahování opasků, tak by pro to měli také něco udělat sami. Nyní je ideální doba, aby se strany vyprofilovaly a na začátku volebního období udělaly změny," dodal Paroubek.

Paroubek na tiskové konferenci rovněž oznámil, že posílá otevřený dopis předsedovi ODS Mirku Topolánkovi kvůli tomu, že ODS je v Evropském parlamentu v Evropské reformní a konzervativní frakci, jejímž lídrem je polský politik Michal Kaminski. Ten podle ČSSD veřejně obdivuje Augusta Pinocheta. ČSSD se nelíbí ani to, že ve frakci je lotyšská strana Za vlast a svobodu, která glorifikuje odkaz jednotek SS. Paroubek po Topolánkovi žádá, aby se k tomu vyjádřil, odmítl Kaminskeho jako šéfa frakce a inicioval vyloučení lotyšské strany.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688