TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  21.07.2009 12:36:01

FOCUS: Velmi nenadějné vyhlídky pro CIT

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Jaké vyhlídky má banka CIT, která v noci na úterý odvrátila bankrot za pomoci třímiliardové půjčky od držitelů jejích dluhopisů? Velmi nenadějné.

Je to nejdůležitější společnost, o které jste neslyšeli. Tak popisují banku CIT, která se tento týden ocitla krok od bankrotové propasti, komentátoři zahraničního tisku. Banka totiž poskytuje úvěrové linky tisícům malých a středních podniků, ale třeba i technologickým gigantům Google či Dell. Pokud by skutečně zkrachovala, šlo by o pátý největší bankrot v historii USA. A to by nebylo nic příjemného. Pro nikoho.

Problémy banky vznikly v souvislosti s hypoteční krizí. To je ona krize, která předcházela současným finančním a ekonomickým problémům, které postihují většinu světa. Banka CIT se totiž soustředila mimo jiné na hypoteční úvěry v rizikových kategoriích, tedy v oblasti, která zažívala boom. Nadšení však nemělo dlouhého trvání - ceny nemovitostí začaly klesat, klienti přestali své hypotéky splácet a cena za podnikání v rizikovém sektoru se ukázala příliš vysoká. Společnost se tak v prosinci transformovala v banku (předtím fungovala jako nebankovní finanční společnost), což mělo přinést snazší přístup k vládním dotacím. CIT pak skutečně z fondu TARP obdržela 2,33 miliardy dolarů, ty však nestačily. Banka sice dosud přežila, nicméně její dluhy narůstaly. Nyní tak CIT potřebuje sehnat prostředky na jejich splacení či refinancování - v srpnu musí splatit miliardu dolarů, v příštím roce pak desektrát tolik. Analytici společnosti CreditSights odhadují, že CIT potřebuje kapitálovou injekci za 7,6 miliard dolarů.

Třímiliardová půjčka od držitelů dluhopisů banky (Capital Research & Management, Oaktree Capital Management a další) tak nejspíše více problémů otevírá, než řeší - a to i s odhlédnutím od 10procentního úroku, který musí CIT z půjčky platit. Banka totiž podle většinového názoru potřebuje transformovat svůj obchodní model. "Třímiliardová půjčka rozhodně neřeší ten hlavní problém - tedy že CIT potřebuje nalézt alternativu k rizikovým oborům, kde dosud podnikala, aby mohla financovat své půjčky," tvrdí CreditSight. "Současná půjčka dala bance prostor k nadechnutí, nicméně její současné možnosti opravdu nepředstavují pěkný obrázek," přidává se i James Angel, profesor z Georgetown University.

I kdyby si však CIT našla cestu k restrukturalizaci obchodního modelu, její vyhlídky jsou značně nenadějné. Banka by totiž zůstala velmi senzitivní k dalšímu vývoji ekonomiky, který by jí v případě dalšího poklesu mohl zlomit vaz. "Fakt, že věřitelé CIT byli ochotni přistoupit na půjčku, je sice povzbudivý, nicméně banka bude vystavena významným rizikům, pokud se ekonomika USA nezlepší," myslí si David Ely, univerzitní profesor ze San Diega.

Otazníky se vznáší i nad dalším působením výkonného ředitele CIT Jefferyho Peeka, který v bance působí na této pozici od roku 2004. Od jeho jmenování totiž banka odepsala 6,5 miliardy dolarů tržní kapitalizace, což však kontrastuje s výší Peekových příjmů, které se za posledních pět let vyšplhaly ke 40 milionům dolarů. To se akcionářům a věřitelům jistě nezamlouvá, nicméně jeho odvolání by vyšlo společnost vzhledem k existujícím smluvním vztahům velmi draho, navíc trh by na možnou změnu na postu exekutivy společnosti mohl reagovat další vlnou poklesu cen akcií.

Akcie CIT během pondělního obchodování vzrostly o 80 procent na 1,25 dolaru, během úspěšných časů se však jedna akcie prodávala i za 60 dolarů.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688