Finmag (Finmag)
Akcie v ČR  |  15.07.2009 16:58:30

Na trhu převažují pesimisté

Kdyby bylo možné vzít za bernou minci vývoj akciových trhů v minulém týdnu, byl by na tom ten český velice dobře - měřeno indexem PX posílil o 1,5 %. Většina ostatních přitom oslabovala, ruský dokonce o 12 %. Akcie již sice nevykazují takové výkyvy nahoru a dolů jako na jaře, což svědčí o uklidňování situace, sázet obecně na jejich další růst se ale zdá předčasné. Zajímavé investiční příležitosti přesto samozřejmě existují.

FRANTIŠEK MAŠEK

„Většina investorů si zřejmě řekla, že nyní budou pesimisty,“ řekl Finmagu Jiří Lengál, portfoliomanažer Sporotrendu, který je jedním z největších korunových akciových fondů. Dva či tři pozitivní makroekonomické či další údaje podle jeho slov zpravidla vyvolají optimismus, pak ovšem přijdou varovná čísla či jiné informace a trhy znovu směřují dolů. Lengál přesto věří, že vyspělé ale i středoevropské či východoevropské akciové trhy dál půjdou po zakroucené cestě, ale směrem nahoru.

Náznaků, že se stav americké ekonomiky lepší, dál přibývá. Agentura Reuters navíc s odkazem na nejmenovaného vysokého vládního činitele uvedla, že receseNěmecku již skončila. To by mělo příznivý dopad na českou ekonomiku. V úvahu je ovšem třeba vzít i negativní zprávy, například, že důvěra amerických spotřebitelů, která hraje globálně významnou roli, klesla víc, než se čekalo, a velkým strašákem zůstává nezaměstnanost.

Alcoa potěšila, co další firmy?

Firma Alcoa, která je největším světovým producentem hliníku, sice minulý týden při prezentaci výsledků za 2. čtvrtletí vykázala ztrátu, avšak menší, než se čekalo. To je možné brát jako náznak většího zájmu o technické kovy, a tím i zlepšování situace v průmyslu. Řada investorů si ale raději počká, jak dopadnou finanční společnosti Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America a Citigroup, které mají spolu s IBM, Google, Intel, General Electric a Johnson and Johnson zveřejnit čtvrtletní výsledky tento týden. Nebo další firmy, které je budou prezentovat později.

„Akciové trhy v červenci a v srpnu jako celek neporostou,“ míní Jaroslav Krabec, který spravuje Wood & Co. Central and Eastern European Fund. Jde o jeden z mála hedgeových fondů, zaměřených na střední a východní Evropu. Hedgeové fondy mohou na rozdíl od klasických, k nimž patří Sporotrend, sázet jak na růst, tak na pokles akciových trhů.

I když Krabec zatím nečeká další růst trhů, jím řízený fond má v portfoliu o 40 % víc akcií, u nichž spekuluje na růst ceny, než titulů, v jejichž případě očekává pokles. Tento nesoulad vysvětluje velmi prostě: jde o sázku na růstové tituly, které by se měly vyvíjet příznivěji než celý trh. V ČR jsou to defenzivní akcie Telefóniky O2, Philip Morris a Pegasu.

Telefónica O2 není při kursu 430–440 a padesátikorunové dividendě, což představuje 11,5% dividendový výnos, drahá a před 9. zářím, které je rozhodným dnem pro výplatu dividendy, si to začíná uvědomovat stále víc investorů,“ upozorňuje Krabec. Ve středoevropském regionu preferuje akcie maďarské farmaceutické firmy Gedeon Richter a polské telekomunikační společnosti TPSA.

Jiří Lengál ze Sporotrendu dlouhodoběji fandí akciím firem těžících ropu a zemní plyn. Do konce roku nečeká kvůli poklesu poptávky po těchto surovinách nějaký větší růst jejich hodnoty. Omezení ropy a zemního plynu ale může příští rok přispět k tomu, že cena barelu ropy dosáhne 100 dolarů.

Aktuálně tvoří asi třetinu portfolia fondu finanční tituly, v čele s maďarskou OTP Bank a Erste, čtvrtina připadá právě na ropu a zemní plyn. Zajímavý je velký podíl kazašských těžebních firem –KazakhGold a Kazmunaigas a ENRC. Sporotrend sází i na chemický sektor a výrobu materiálů. A na pobaltské země, kde bude podle Lengálova názoru oživení rychlejší, než se čekalo.

A co americké akcie? Správce aktiv John Dorfman se ve sloupku pro agenturu Bloomberg zaměřuje na 10 amerických akciových titulů s největší tržní kapitalizací. Kvůli dobrým provozním výsledkům doporučuje kupovat akcie Exxon Mobil, vzhledem k dividendě pak konkurenčního Chevronu a telekomunikační společnosti AT&T. Renomé hlavního akcionáře Warrena Buffetta zase hovoří pro nákup akcií firmy Berkshire Hathaway.

Akcie dalších dvou gigantů – Microsoftu a JP Morgan Chase & Co. by měli investoři podle Dorfmana nakupovat až při případném poklesu jejich ceny, zatímco Procter & Gamble by měli držet a Wal-Mart Stores, Johnson & Johnson či IBM jsou zralé na prodej.

Obecně zůstává pohled celebrit, ale i dalších investorů na vývoj akciových, případně dalších trhů, stále rozdělen mezi optimisty a pesimisty. V létě ostatně nelze očekávat zázraky. Snad nicméně výsledková sezóna i další makro- i mikrodata přinesou jasnější signál, že je již nejhorší skutečně za námi.

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.02.2024ČNB opět patří k největším pesimistům na trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.06.2014V závěru týdne na akciových trzích převažuje mírný optimismus Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.02.2014Investiční výhled na rok 2014 od největších pesimistů na trhu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688