TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.07.2009 04:00:21

FOCUS: El Niňo se vrací a může prohloubit hospodářskou krizi

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Američtí vědci potvrdili, že klimatický fenomén El Niňo se vrací, což by podle agentury Reuters mohlo způsobit další potíže světové ekonomice, která zápasí s důsledky největší finanční a hospodářské krize za posledních 70 let.

El Niňo je důsledkem abnormálního zahřívání vod Tichého oceánu v rovníkové oblasti, které způsobuje prudké změny v proudění větru a srážek na celé zeměkouli. Jde o zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu.

Jméno tomuto jevu dali jihoameričtí rybáři. Protože tyto události nastávaly obvykle kolem Vánoc, nazvali jej El Niňo Jesús, tedy Ježíšek. Později se ale název zkrátil na El Niňo.

Naposledy tento klimatický fenomén udeřil před 11 lety. Tehdy, uprostřed asijské finanční krize, ničivá sucha, prudké bouře, tornáda a záplavy vyvolané právě El Niněm zabily na světě tisíce lidí a způsobily škody za miliardy dolarů.

Podle Michelle L'Heureuxové z Amerického klimatického centra nejnovější El Niňo pravděpodobně nedosáhne parametry toho z roku 1998, kdy tento fenomén způsobil největší klimatické anomálie za posledních 150 let.

Pokud však vyvolá velké změny počasí, zejména sucho v Asii a Austrálii, mohl by způsobit další růst cen obilovin, které jsou již nyní na rekorních úrovních. Shawn McCambridge, analytik společnosti Prudential Bache Commodities v Chicagu tvrdí, že El Niňo by mohl v druhém pololetí roku 2009 vyvolat nové sucho v Austrálii a zasáhnout - pro změnu záplavami - Jižní Ameriku.

"Na výraznější dopad na severní polokouli to nevypadá, protože tento klimatický fenomén začal nastupovat o něco později. Obávám se ale jeho vlivu na úrodu na jižní polokouli," uvedl McCambridge.

Sucha se obává například Indonésie, která je jedním z největších výrobců palmového oleje a velkými spotřebitelem cukru a rýže. Ještě větší obavy má Austrálie, jeden z největších producentů pšenice na světě, která se ještě stále nevzpamatovala ze stoletého sucha, které ji postihlo před několika lety. Tamní farmáři tvrdí, že úroda by letos mohla být dobrá, problémy ale nastanou, pokud v srpnu a v září nepřijdou deště.

V případě záplav by zase mohly přerušit těžbu doly v Chile, která je největším producentem mědi na světě, stejně jako v Peru a dalších jihoamerických zemích.

Ve Spojených státech by El Niňo mohl naopak zmírnit letošní hurikánovou sezónu. Tento klimatický jev totiž obvykle změní směr větrů zpět na Atlantik, což brání vzniku bouřkových mraků a jejich přesouvání k americké pevnině.

Výsledkem El Niňa silného rozsahu by však zase byla velmi mírná zima na americkém severovýchodě, což je klíčová oblast pro prodej topného oleje. Navíc by kvůli El Niňu mohlo být málo sněhu na západě USA, což o něco později negativně ovlivní výrobu energie v tamních vodních elektrárnách.

Tána Vocu, vocu@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688