Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  07.07.2009 15:12:12

VIX – opční trh ukazuje trend


VIX je tickerem (symbolem) pro Chicago Board Options Exchange Volatility Index, který měří volatilitu S&P 500 indexu opcí.  VIX je kalkulován a zveřejňován v reálném čase od chicagské opční burzy. Na trhu jsou dva základní druhy opcí. Tzv. „put option“, kdy emitent prodává opce s prémií a kupující se dostává do short pozice, kdy očekává, že cena finančního instrumentu (např. akcie) bude klesat. Kupující investor může, ale nemusí realizovat prodej instrumentu. Emitent má povinnost opci expirovat za předem domluvenou cenu (strike price). V případě, že investor nerealizuje zpětný prodej, zůstane emitentovi nevratná prémie. Opačným případem je „call option“, kdy investor kupuje opci v očekávání nárůstu její hodnoty (podkladového aktiva). Investor má zase právo, ne povinnost realizovat tuto opci vůči emitentovi v dohodnutém čase za dohodnutou cenu.

Vyšší hodnoty indexu VIX znamenají větší volatilitu trhu, která přináší vyšší ceny opcí , kterými se emitenti hedgují proti potenciálním ztrátám. Je to přirozené, že když investoři či emitenti opcí vidí vysoký risk volatility, žádají větší ochranu svých investic.

VIX má základ v širokém spektru opčních titulů v indexu S&P. Smyslem indexu je odhadnout pravděpodobnou volatilitu v průběhu nejbližších 30 dní. VIX je kalkulován ve smyslu annualizované procentuální změny v hodnotách indexu S&P v nejbližších 30 dnech. Např. hodnota VIX 15% znamená očekávání 15% změny v indexu S&P. Celkově platí, že vysoká hodnota VIX znamená větší stupeň tržní nejistoty a nižší hodnoty znamenají větší míru stability. VIX index byl představen již v roce 1993.

Největší propad cen U.S. opcí od roku 1998 vyjadřuje zvýšenou míru nejistoty ohledně oživení akciových trhů. Investoři a obchodníci platí víc za medvědí kontrakty od momentu pádu Lehman Brothers. Prémie za kontrakty na put opce rostou, index VIX na Chicago Board Options Exchange klesl za poslední čtvrtletí o 40 %. Rozšiřuje se mezera mezi býčími a medvědími opcemi a VIX směřuje k nižším hodnotám, než byly ty po Lehmanovské.

Peter Sorrentino, který spoluřídí Huntington Asset v Cincinnati (13,8 mld. aktiv) očekává větší něž 10% pokles indexu S&P. Koupil put opce , které realizuje při hodnotě indexu S&P 775 bodů do prosince t.r.

VIX spadl k 29. 6. na hodnotu 25,35 % z hodnoty 44,14 % k 31. 3. t.r.                

Investoři i tradeři , zejména ti profesionální využívají v současnosti mnohém víc pojišťování svých obchodů a kombinace spotových a opčních obchodů je dobrá cesta k ochraně svých investic.

CAPITAL PARTNERS a.s.

Ing. Andrej Kohút

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688