TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  02.07.2009 16:26:06

O lesnickou firmu CE Wood se zajímá firma s kyperským kapitálem

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - O lesnickou firmu CE Wood, která je už od ledna v insolvenčním řízení a ve čtvrtek jí končí prodloužené moratorium, má zájem strategický investor; do firmy by mohl „nalít“ stovky milionů korun. Agentura Mediafax to ve čtvrtek zjistila z internetové verze insolvenčního rejstříku.

O vstup do společnosti se údajně zajímá pražská firma Fine Dream, kterou přes společnost Forte ovládá Kewton holdings z kyperské Larnaky.

„V poslední době se však objevil jeden subjekt, který společnost (CE Wood, pozn. redakce), resp. její vlastníky dokázal přesvědčit, že jeho zájem překročil onen práh ´flirtu´ a že je nutno jej hodnotit jako vážný,“ stojí v předchozí zprávě dlužníka s tím, že tato společnost patří do významné české podnikatelské skupiny s majetkem čítající desítky miliard korun. „Pokud by investor (Fine Dream, pozn. redakce) přijal rozhodnutí vstoupit do Společnosti, jeho vstup by byl doprovázen mimořádnou finanční injekcí v řádu stovek milionů korun českých,“ popisuje materiál dál. Podle něj by CE Wood díky této finanční injekci uspokojil všechny splatné závazky a vymanil se z úpadku.

Fine Dream i podle nové zprávy CE Woodu ze čtvrtka 2. července o hospodářském stavu dlužníka, má o vstup do společnosti zájem. „Tento zájem stále trvá, avšak společnost Fine Dream dosud nedokončila due diligence společnosti, což je předpokladem pro její finální rozhodnutí o investování do společnosti,“ popisuje ve zprávě místopředseda představenstva společnosti CE Wood Martin Černý. Podle něj je vstup investora do CE Woodu stále reálný, do skončení prodlouženého moratoria firmy se však neuskuteční.

CE Wood je už od ledna v insolvenčním řízení, a to po návrhu státní firmy Lesy České republiky (LČR). Té má CE Wood dlužit 156 milionů korun. CE Wood na druhou stranu požaduje po LČR celkem 4,8 miliardy korun, a to za škody, které firmě měly vzniknout při vyhlašování veřejných tendrů Lesů ČR. To ale LČR odmítají.

CE Wood v insolvenčním řízení požádal na konci února o ochranu před věřiteli, soud mu vyhověl. Moratorium, kdy je dlužník chráněn před snahou věřitelů o uspokojení jejich pohledávek a kdy nelze rozhodnout o úpadku dlužníka, firmě mělo vypršet 2. června. Firma požádala soud o měsíční prodloužení moratoria, čemuž soud vyhověl a doba „hájení“ tak skončila 2. července.

Věřitelů se zatím soudu přihlásilo zhruba 180. Po CE Wood požadují přes miliardu korun, přičemž nejvyšší pohledávky zatím uplatňují Lesy ČR (celkem 156 milionů korun) a hodonínská Ploma (152 milionů korun). Ve firmě už funguje i soudem určený předběžný správce, tím je advokát Marek Indra z brněnské advokátní kanceláře Indra & Šebesta.

Skupina CE Wood je největším uskupením v ČR zabývajícím se nákupem dřeva, jeho zpracováním a prodejem a také prováděním lesnických prací s působností po celé republice. V roce 2007 hospodařila firma se ztrátou 47,845 milionu korun, přičemž utržila 3,36 miliardy korun.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688