Finmag (Finmag)
Finanční krize  |  15.07.2009 17:03:22

Pojištění manažerů a krize

Na ten případ si pamatují snad všichni. Ještě před několika lety patřil energetický gigant Enron do desítky největších amerických korporací, měl dvacet tisíc zaměstnanců a tržby převyšovaly sto miliard dolarů. Domeček z karet se začal hroutit, když ze společnosti odešli první klíčoví manažeři. Ozvaly se hlasy, že firma vykazuje vyšší zisky, než jaké ve skutečnosti má.

Marek Dostál

Za pár měsíců se začaly propadat akcie, vedení se přiznalo k podvodůmvýsledky. Enron musel zažádat o ochranu před věřiteli a nakonec vyhlásit bankrot. Při krachu tisíciletí přišli akcionáři i zaměstnanci firmy o desítky miliard dolarů. Deset manažerů Enronu uhradilo jako dohodnuté narovnání téměř 170 milionů dolarů. Jen třináct ale šlo z jejich kapsy, zbytek šlo takzvaně na pojišťovnu – a to v rámci jejich pojištění odpovědnosti.

Miliony z vlastní kapsy

Pojištění osobní odpovědnosti členů statutárních orgánů a dozorčích rad, takzvané D&O z anglického Directors and Officers Liability, tak mnoha manažerům a některým firmám pomohlo. Zájem o něj roste v poslední době i v Česku, a to nejen kvůli postupující finanční krizi. Obdobné příběhy, jako je ten o Enronu, se – i když v poněkud nižších řádech – objevují i v Česku. Některé případy popsala na svých stránkách například makléřská společnost Insia.

Tak například nové představenstvo severočeské textilní společnosti obvinilo na valné hromadě bývalé vedení z odpovědnosti za stávající ekonomické potíže firmy. Původní vedení údajně dalo do zástavy za úvěr ve výši 4,5 milionu korun bance nemovitost v tržní hodnotě 40 milionů, přičemž účetní cena byla milionů pět. Tím, že úvěr nebyl řádně splacen, propadla zástava bance a společnost tak prý byla poškozena.

Chybná rozhodnutí stojí firmy miliony, v horších případech mohou vést ke krachu. Zabránit tomu má právě pojištění odpovědnosti manažerů. „V rozvinutých vyspělých ekonomikách je toto pojištění obvyklé a na domácím trhu zájem o ně zjevně a výrazně narůstá. Zvyšuje se tlak na odpovědnost členů statutárních orgánů a dalších řídících pracovníků,“ vysvětluje Jaroslav Klapal, ředitel divize průmysl ve Slavia Pojišťovně. Ani při největší pečlivosti se nedá ubránit případným neúspěšným rozhodnutím, v jejichž důsledku pak mohou firmě vzniknout škody. A nemusí se hned jednat o katastrofu rozměrů Enronu: stačí třeba penále na daňové nedoplatky nebo pokuty od správních orgánů.

„Téměř polovina z 250 největších akciových společností (FTSE 250) si nyní sjednává D&O pojištění. Před dvěma lety to bylo pouze deset procent. Značná část poptávky po tomto produktu přitom spočívá v potřebě získat a hlavně udržet si vysoce kvalitní management,” citoval server opojisteni.cz studii Marsh. Podle výkonného ředitele Marsh Matthewa Rolpha se totiž s úpadkem ekonomiky zvyšuje pravděpodobnost soudních procesů vůči managementu.

„Společnosti při sjednání D&O pojištění méně zohledňují cenu a více dbají na kvalitu a způsob krytí rizik pro daný účel. Stále častěji se klade mnohem větší důraz na osobní odpovědnost členů představenstva,“ upozornil Rolph.

Vyšší zájem ze strany tuzemských manažerů a podniků zaznamenaly i pojišťovny v Česku. Například Kooperativa registruje růst zájmu zhruba o pět procent, o desítky procent vzrostl zájem ke konci loňského roku také v AIG.

„Je to proto, že v zahraničí jsou z pojištění statutárních orgánů a členů dozorčích rad zcela běžně uplatňovány nároky poškozených a totéž se v nedaleké budoucnosti čeká i u nás,“ vysvětluje zvýšení poptávky po D&O pojištění o čtvrtinu na konci loňského roku Dagmar Koutská z České pojišťovny. Prozatím ale pojišťovna podle ní nemá zkušenost s likvidací škody.

Nejen pro giganty

Donedávna tento typ pojištění uzavírali především manažeři těch největších firem. V současné době ale přicházejí i šéfové středních a menších akciových společností. Ve velké míře jsou „zákazníky“ pojišťoven v těchto případech také ředitelé podniků vlastněných státem, kraji či městy, přibývá i pojištěnců z managementu družstev, ať už bytových či jiných. V jejich statutárních orgánech totiž velmi často nejsou profesionálové, ale osoby, které své funkce vykonávají jako něco navíc a uvědomují si, že by se mohly dopustit pochybení.

Podmínky pojištění jsou přitom u jednotlivých finančních domů podobné a pojistné je stanovováno individuálně. Většinou závisí výše pojistného na ekonomickém posouzení stability firmy, její velikosti, hospodářských výsledcích a dalších parametrech. Podle makléře Insia se v praxi výše pojistných částek pohybuje od padesáti milionů u menších společností až po pět set milionů u velkých akciovek.

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688