TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  24.06.2009 15:26:02

Menšinoví akcionáři Orca chtějí zamítnout všechny plány vedení firmy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Menšinoví akcionáři developerské společnosti Orco chtějí na plánované valné hromadě zamítnout všechny plány, které předloží současné vedení firmy. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu zveřejnilo sdružení menšinových akcionářů SOS Orco.

„Menšinoví akcionáři nesouhlasí zejména s neúnosným zvyšováním počtu členů představenstva. Sdružení se také staví proti schválení auditovaných výsledků za rok 2008, proti navrženému rozdělení zisku a odměn členům představenstva za minulé období a stejně tak proti podmínkám vstupu Colony Capital do společnosti Orco,“ uvádí se ve zprávě SOS Orco.

Sdružení proto doporučuje zamítnout všechna navržená usnesení valné hromady. „Jelikož podle pravidel korespondenčního hlasování bude pravděpodobně hlasování o personálních otázkách na valné hromadě probíhat v blocích, pak sdružení nezbývá, než prosazovat odmítnutí návrhu představenstva i v tomto případě,“ uvádí dále zpráva SOS Orco.

„Stávající členy představenstva bychom nepodpořili v žádném případě, nicméně z dalších osobností, které budou kandidovat, by někteří lidé naši podporu měli. Pokud se ale bude hlasovat v blocích o obnovení mandátu současných členů a poté ihned o jmenování nových členů, pak musíme říci ne,“ uvedl předseda sdružení menšinových akcionářů Luboš Smrčka.

„Během pár dní oznámilo vedení Orka několikrát zvýšení počtu členů představenstva, což je u společnosti stojící na pokraji bankrotu opravdu více než luxus,“ konstatoval Smrčka. Vedení Orco Property Group totiž oznámilo, že doplní představenstvo o čtyři významné experty a také o dva nejmenované zástupce investiční společnosti Prosperita, která drží více než pět procent akcií v Orku. Podle sdružení menšinových akcionářů se původně k práci stávajícího managementu Orka stavěla podobně kriticky jako SOS Orco. Valná hromada akcionářů by navíc měla rozhodovat i o dalších třech členech představenstva, mezi nimi i o Martinu Brudovi ze společnosti Geofin, která drží v Orku 2,66 procenta akcií.

„Pan Ott se stále k penězům firmy chová, jako by to byly peníze jeho, ale ony jsou to prostředky věřitelů a akcionářů,“ dodal Luboš Smrčka. SOS Orco chce na valné hromadě prosadit ponechání pětičlenného představenstva firmy, ale ve zcela jiném složení. Chce také snížit odměny představenstva a managementu na padesát procent současného stavu a snížit všechny náklady společnosti a dosáhnout finanční stability.

Valná hromada akcionářů Orka se bude konat 8. července.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688