TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2009 15:12:06

Mach: Zájmové skupiny loupí peníze skrz stát

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach v neděli na konferenci Občanské fórum 2009 prohlásil, že je nutné liberalizovat ekonomiku v celé EU, snížit daně, rozšířit občanům svobodu a odstranit přerozdělování, které slouží především zájmovým lobby.

Mach upozornil, že v současnosti stát přerozděluje přes polovinu našich výdělků a byrokracie a touha politiků přerozdělovat bují. "Kdejaká zájmová skupina se s úspěchem snaží loupit peníze ostatních skrze státní mašinérii. Jedni si prosadí šrotovné, druzí dotace na olympiádu, třetí na lyžařské mistrovství. Úroky z narůstajícího dluhu tvoří 50 miliard ročně,ů prohlásil šéf Svobodných.

Šrotovné je podle něj typickým příkladem, kdy jedna zájmová skupina pomocí státu získává na úkor ostatních. "Když lidé díky nové dotaci utratí 50 miliard za auta, neutratí je za ledničky, počítače, byty, nábytek. Vzniknou nová pracovní místa na čas v automobilovém odvětví, ale výrobci ostatních věcí budou muset propouštět," vysvětlil Mach. Poznamenal, že se jedná o nespravedlivé socialistické opatření.

Problémem je podle něj i to, že řada dotačních programů je závislá na EU a nejde je jednostranně zrušit. "Musíme posílat peníze do rozpočtu EU, pak musíme žádat o všelijaké dotace a ještě k nim musíme přidávat české kofinancování," uvedl Mach. Vrcholem neefektivity a nespravedlnosti jsou podle jeho slov všelijaké dotace průmyslu na investice v rámci nejrůznějších dotačních programů a dotace do zemědělství.

"Nesmíme proto brát současnou podobu EU jako danost a musíme se snažit o její reformu k lepšímu. Musíme jasně říkat, že systém zemědělských dotací a kvót EU je špatný a že chceme jeho odstranění. Že chceme, aby každý zemědělec mohl mít krav kolik chce a aby to, zda uspěje na evropském trhu, bylo dáno tím, jak hospodaří a ne tím, jaké dostal přidělené kvóty a dotace,“ prohlásil Mach. Doplnil, že nevolá po vystoupení z unie, ale po reformě.

"Stále věřím, že EU lze reformovat. Připusťme ale prosím, že evropskou politiku založenou na směrnicích a nařízeních je možné kritizovat a že je možné přát si jiný model evropské spolupráce." uzavřel Mach.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688