TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  18.06.2009 13:01:01

Senátoři odmítli zrušení, nebo omezení poplatků ve zdravotnictví (18.6.2009)

Mediafax

Senátoři zamítli ve čtvrtek návrhy na zrušení, nebo výrazné omezení poplatků ve zdravotnictví. Do sněmovny se předloha vrací s návrhem, podle kterého budou platby zachovány, bude ale zadarmo očkování proti pneumokokům a sníží se ceny léků.

Pokud by senátní předloha platila, rodiče by za očkování proti pneumokokům ušetřili asi osm tisíc korun. Předloha, kterou doporučil senátní zdravotnický výbor, dále počítá se zlevněním léků o pět procent. Jde o protikrizové opatření, díky kterému pojišťovny ušetří asi 2,5 miliardy korun ročně, i pacienti.

Senátoři obdrželi ze sněmovny dva návrhy řešící placení poplatků ve zdravotnictví. První předložený návrh ČSSD počítá s tím, že poplatky nebudou hradit rodiče za děti do 19 let, lidé, kteří za poslední rok byli dárci krve nebo kostní dřeně, dále nositelé Janského plakety, lidé pobírající plný invalidní důchod a ti, jejichž příjmy jsou nižší než dvojnásobek životního minima. Regulační poplatek by se nehradil též při ústavní péči o pojištěnce, který zemřel před propuštěním. Druhý návrh KSČM nepočítá s žádnými výjimkami a ruší regulační poplatky ve zdravotnictví kompletně.

Vrácení zákonů do sněmovny vnímá předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) jako úspěch, který napravil chyby poslanců. "Podařilo se nám napravit právní paskvil. Měli jsme tu totiž dva zákony na stejnou věc v rozdílném znění," komentoval dva návrhy na regulaci zdravotnických poplatků. Senát navíc podle Sobotky přispěl schváleným pozměňovacím návrhem ke stabilizaci ekonomiky zdravotnictví. "Protože dává šanci bezplatného očkování proti pneumokokům a ušetří se i na lécích," dodal.

Senátory se snažila přesvědčit o významu úplného zrušení zdravotnických poplatků poslankyně Soňa Marková (KSČM). "Zhruba 60 procent lidí si nepřeje poplatky. My jsme byli zvolení lidmi a měli bychom proto naslouchat jejich vůli," řekla.

Marková se snažila zpochybnit dosavadní výsledky zavedení regulačních poplatků, když polemizovala o tom, kolik lidí, kteří péči potřebovali, nebo potřebovali léky, péči nevyhledali. "Na to neexistuje přesvědčivá analýza," uvedla poslankyně a zaspekulovala na téma, zda bývalá vláda nezavedla formu eutanazie. Poplatky podle poslankyně nesnížily ani spotřebu obyčejných léků, protože mezi roky 2007 a 2008 kleslo nejvíce užívání léků na kardiologická onemocnění.

Regulační poplatky se bránil senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). "Opět tu jednáme o poplatcích. Ovšem současná situace je horší, než se zdá," varoval před špatnou finanční situací českého zdravotnictví. "Je nutné se zdravotnictvím skutečně zabývat, a ne neustále řešit, kdo poplatky zavedl," poznamenal senátor.

Bývalý šéf resortu zdravotnictví odmítl slova Markové o neúčinnosti regulačních poplatků a neměnné spotřebě léků. "Nevím, kde ty statistiky paní Marková vzala, ale jsou to pouze výtahy od Davida Ratha (ČSSD), který ve sněmovně srovnával nesrovnatelné," uvedl Julínek s tím, že se statistika poklesu spotřeby léků pro kardiology týká pouze úzkého období v roce 2007 a 2008.

Poslanci nyní potřebují k přehlasování veta Senátu najít 101 hlasů. V tom případě by platila některá z původních předloh.

Tomáš Paták, Adriena Ružicková, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688