Akcie v ČR  |  17.06.2009 11:51:56

Kouzlo závěrečné aukce po měsíci fungování na pražské burze

Zhruba měsíc, přesně od letošního 11. května, funguje v obchodování se spadovými tituly novinka – sedmiminutová závěrečná aukce (tzv. závěrečná aukce pro vybrané cenné papíry, které se účastní tvůrci trhu), kdy se jednotlivé tituly ještě mohou pohnout o 10 procent oběma směry. V závěrečné aukci probíhá zajímavá část denních objemů obchodování a dochází k významným kurzovým pohybům. 


OTÁZKY

1) S jakým cílem byla zavedena závěrečná aukce?
2) Je přínosem pro investora i pro obchodníka, v čem?
3) Splňuje podle vašich dosavadních zkušeností svůj smysl?
4) Má svůj ekvivalent i na zahraničních burzách?


Jiří Kovařík, BCPP

1) + 4) Zavedení závěrečné aukce bylo vyžádáno členy burzy - obchodníky s cennými papír. Tato část obchodního dne je standardní součástí obchodování na okolních burzách.
2) Hlavním přínosem je možnost zadávat objednávky at the close.
3) Období jednoho měsíce fungování je příliš krátké k vyhodnocení z hlediska objemů obchodů, vyhodnocení provedeme později. Nyní je to spíše otázka na obchodníky, jestli vnímají zavěrečnou aukci jako pozitivní.

Petr Žabža, Patria Finance

1) Cílem zavedení aukce byla vyšší transparentnost při stanovení otevíracího a závěrečného kurzu cenného papíru. Dřívější praxe, kdy se za závěrečnou cenu považoval aritmetický střed kotací, přestala vyhovovat situaci vyšší likvidity a většímu tlaku koncových klientů na transparentní kurz. Navíc docházelo k paradoxní situaci, kdy se za závěrečnou cenu nemusel v zásadě uzavřít žádný obchod.
2) Zpočátku byla aukce přijímána s jistou obavou, nyní si na ni účastníci trhu zvykli. Přínosem je zejména v okamžiku exekuce objednávek tzv. "at the close", které dřív bylo při nízké likviditě výrazně náročnější uspokojit.
3) Bezpochyby ano.
4) Závěrečná aukce je poměrně standardním nástrojem stanovení závěrečné ceny na mnoha burzách v západní Evropě, kromě jiného například v Rakousku.

Tomáš Matuška, BH Securities

1) + 3) Závěrečná aukce má za cíl co nejdokonaleji zprůhlednit závěr obchodování každého burzovního dne přesným zobrazením celkového souhrnu objednávek k nákupu a prodeji a vytvořením ceny. Její transparentnost má zcela vyloučit manipulaci s cenami v závěru seance, díky některým bezlimitním objednávkám je však tato funkce diskutabilní.
2) Obchodníci mají větší prostor pro dokončení některých otevřených objednávek, popřípadě realizace obchodů za zajímavé ceny.
4) Závěrečná aukce je tradiční záležitostí na celé řadě významných burz, její zavedení v Praze je možno vnímat jako přiblížení se systému burzy majoritního vlastníka ve Vídni.

Jiří Zendulka, Capital Partners

1) Aukce byla dle mého názoru zavedena s cílem zreálnit závěrečné kurzy a zároveň i zvýšit likviditu na trhu.
2)
Pro investora může mít nejvýše přínos, že se mu může zrealizovat limitní objednávka, která se mu v průběhu seance nezrealizovala. Avšak na druhou stranu, že se mu zrealizuje pouze část objednávky, což v případě obchodování v lotech je naopak velmi nepříjemná a pro investora neekonomická transakce. Navíc pro investora je aukce určitou „fata morgánou“ jelikož prakticky nemá možnost (čas, technické prostředky) aktivněji se ji účastnit. Nastavené podmínky pro aukci jsou totiž nesmyslné a navíc nepřehledné nejen pro laika. Pro obchodníka to znamená možné zvýšení příjmů díky zvýšení obchodů, navíc s možností podstatně aktivněji a reálněji se aukce účastnit např. obchodováním na vlastní účet. Na druhou stranu aukce přináší možné nepříjemnosti s klienty ohledně vysvětlování  uskutečnění/neuskutečnění např. jen části objednávky. 
3)
Způsob, jakým byla závěrečná aukce představena nejen investorům, ale i obchodníkům, ukázal na neprofesionalitu při zavádění nových produktů. Místo toho, aby se domácí burzovní trh posunul směrem kupředu a došlo ke zprůhlednění trhu, zavedením závěrečné aukce nastal přesný opak. Přínos tak lze považovat jedině v drobném zvýšení současných beztak podprůměrných objemů obchodů, což však je více než druhotné vzhledem k tomu, jaká negativa aukce přinesla. Závěrečné kurzy se obvykle dostávají mimo kurzy, za které se v průběhu seance uskutečnila většina obchodů, což je dáno mj. i velkým povoleným rozpětím (+-10 %). Dochází tak naopak k zneprůhlednění závěrečného výstupu/kurzů z BCPP.
4) Na zahraničních trzích se přímo s takovouto formou závěrečné aukce zřejmě nesetkáme, snad jen zřejmě ve Vídni, která byla jistě „jako majitel“ brána za vzor. Závěrečná aukce přitom obecně není dle mého špatnou myšlenkou, pouze by měla být prováděna za naprosto jinak nastavených podmínek. 
Pokud bychom chtěli debatu o závěrečné aukci odlehčit, mohli bychom zřejmě říci, že pražská burza chce zřejmě po „cimrmanovsku“ pomoci ostatním trhům a ukázat tak – „tudy ne přátelé, tudy cesta nevede“.

Odborníci společnosti FINANCE Zlín

1) Primárním cílem burz je přilákat co největší množství investorů a tím zvýšit množství obchodů. Vídeňská burza po převzetí BCPP proto zavedla závěrečnou aukci, která je již ve Vídni běžná. Dalším cílem je také určení závěrečného kurzu, který nově vychází ze skutečného obchodu a ne z průměru kotací nabídky a poptávky, jak tomu bylo doposud.
2) Přínosem je prodloužení doby obchodování a také možnost profitovat z větších kurzových výkyvů, ke kterým může v závěrečné aukci docházet.
3) Závěrečná aukce pomohla zvýšit likviditu na BCPP, což je přínosem pro všechny zúčastněné – investory, obchodníky s cennými papíry i majitele burzy. Rizikem je však možná manipulace s trhem díky rozpětí cenového pásma, ve kterém se může kurz v závěrečné aukci pohybovat.
4) Ano, podobný systém se užívá například na burzách ve Vídni a ve Frankfurtu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688