Tiskové zprávy  |  10.06.2009 13:04:00

Praha rozdělí 654 milionů na ekologickou dopravu a šetrné využívání energií

Praha, 9. června 2009 – Výtah ve stanici metra Chodov, cyklostezka na Klárově, ale také instalace solárních systémů a zateplení řady pražských škol. Tyto a další projekty z druhé výzvy Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost (OPPK) dnes chválila Rada hl. m. prahy. Celkem bude financováno 22 projektů, šest z oblasti Podpory ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy, dalších 16 z oblasti Úsporného a udržitelného využívání energií a přírodních zdrojů.

Podle mého názoru je velmi vhodné dát evropské peníze na snížení spotřeby energie například v budovách škol. Jelikož nám ve druhé výzvě přišlo dost kvalitních projektů, navýšili jsme finanční prostředky právě na úsporné využívání energií z 80 na více než 183 milionů korun,“ říká náměstkyně primátora Markéta Reedová, která má evropské fondy na starosti.

Necelých 18 milionů korun tak získá například Praha 15. Z evropských fondů budou do tří tamních školních budov nainstalována tepelná čerpadla. Na budovách základní školy Vybíralova na Praze 14 budou nainstalovány fotovoltaické panely. Celá škola bude předtím komplexně zateplena. Celková podpora dosáhne téměř 50 milionů korun.

Úspory energií dávají dlouhodobě smysl. Například Kulturní dům Mlejn na Praze 13 musí šetřit každou korunu. Díky evropským fondům dojde k výraznému snížení spotřeby energie, tím pádem se dlouhodobě zlevní provoz klubu, který je koncipován jako neziskový,“ dodává Markéta Reedová.

Mezi projekty, které uspěly v rámci první oblasti Podpory ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy, patří nová cyklostezka na Klárově za 17 miliónů korun, díky níž se cyklisté vyhnou frekventované automobilové dopravě na Malé Straně.

Nejvíce si cením toho, že Dopravní podnik hl. m. Prahy uspěl s projektem vybudování výtahu ve stanici metra Chodov. Nemyslím si totiž, že pojízdná plošina na schodech je dobrým řešením – díky evropským penězům budou mít zdravotně postižení konečně komfortní vstup a výstup z metra,“ říká náměstkyně Reedová.


Druhá výzva do Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost probíhala od 14. ledna do 13. února (v případě Podpory ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy) resp. do 27. března 2009 (v případě Úsporného a udržitelného využívání energií a přírodních zdrojů). Schvalování projektů z dalších oblastí podpory v 2. výzvě se předpokládá v září.


Informace o finančních zdrojích EU pro hl. m. Praha:

Hl. m. Praha může čerpat ze dvou speciálních operačních programů - Operační program Praha - Konkurenceschopnost a Operační program Praha – Adaptabilita. Jejich řídícím orgánem je hlavní město Praha. V rámci Magistrátu hl. m. Prahy se o řízení obou programů stará odbor fondů Evropské unie. Tyto dva programy nepředstavují sice jediný finanční zdroj pro hlavní město, jsou však zdrojem největším a tím i nejdůležitějším.

Operační program Praha – Konkurenceschopnost podporuje investiční projekty zaměřené především na zkvalitnění dopravní infrastruktury, životního prostředí, vědy a výzkumu a podnikání v Praze – například rozšiřování tramvajových tratí, revitalizace bývalých průmyslových areálů či výstavba podnikatelských inkubátorů.

Operační program Praha – Adaptabilita se orientuje na počáteční i další vzdělávání a sociální projekty. Financuje se zavádění moderních metod výuky do škol, které by motivovaly mladé lidi ke studiu. Dotuje se také rozšiřování kvalifikace zaměstnanců. Tento program pomáhá i ekonomicky, sociálně či zdravotně znevýhodněným lidem při hledání práce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688