Finance  |  02.06.2009 13:57:21

Novela energetického zákona čeká na podpis prezidenta

Podstata novely

7. května 2009 prošla novela energetického zákona ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Nyní bude předložena prezidentu republiky. Novela upravuje znění energetického zákona na základě nově přijatých evropských směrnic a nařízení, které se týkají zejména oblastí energetické účinnosti u konečného uživatele, energetických služeb, opatření na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu a podmínek přístupu k plynárenským přepravním soustavám.

Nová úprava by měla díky konkrétnějším vymezením a doplnění některých ustanovení znemožnit obcházení zákona a eliminovat možnost výkladu různým způsobem, a to zejména v oblasti plynárenství, které bylo dosud nejméně regulováno.

Kritika novely

Novela energetického zákona procházela během legislativního procesu výraznou kritikou. Jednou z nejvíce diskutovaných a kritizovaných úprav je změna § 25 odst. 7 zákona, která v zásadě opravňuje distributory elektrické energie odpojit zákazníky v případě, že mají podezření na neoprávněný odběr, a to až do doby, kdy bude uhrazena případná vzniklá škoda. Právě to bylo jedním z hlavních důvodů ke kritice. Pakliže totiž například dojde k soudnímu řízení o nelegálním odběru, bude zákazník v tomto řízení vůči dodavateli v nevýhodném postavení, protože odběratel může zůstat po celou dobu řízení bez dodávky elektrické energie.

V ust. § 51 zákona, který upravuje nelegální odběr, a na který odkazuje tolik kritizované ustanovení, umožňující přerušení dodávky elektřiny, došlo ke změně odstavce pojednávajícího o porušení elektroměru. Zakázaným jednáním podle tohoto odstavce je odběr měřený měřicím zařízením, které vykazuje chyby spotřeby ve prospěch zákazníka, a na kterém bylo buď porušeno zajištění proti neoprávněné manipulaci nebo byl prokázán zásah do měřícího zařízení. Touto úpravou znění příslušného ustanovení by se mělo předejít rozdílným výkladům zásahu do měřícího zařízení a tím i případům, kdy by přerušení dodávky elektřiny bylo nezákonné.
Stále však zůstává otázkou, zda by důvodem pro přerušení dodávky byla pouze technická stránka věci, jako například výměna přetáčeného elektroměru, a nebo neoprávněný odběr a tím nezákonné (bezdůvodné) obohacení. Samotné poškození plomby nebo elektroměru by však nemělo znamenat řízení s odběratelem o neoprávněném odběru, jelikož dle zákona bude nadále nutné prokázat, že zákazník odebral více elektřiny, než zaplatil.

Přínos novely pro podnikatele – snížení administrativní zátěže

Závažným argumentem pro novelizaci zákona je dle předkladatelů potřeba zjednodušit formální postupy a další praxi pro podnikatele, což obnáší především snížení administrativní zátěže. Energetický regulační úřad tak například bude nadále povinen si sám ověřit finanční předpoklady k podnikání a bezúhonnost subjektu, naopak žadatel již nebude povinen doklady tohoto charakteru předkládat. Zároveň dojde k zjednodušení vydávání licencí pro malé a střední podnikatele a pro osoby podnikající v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Novelizace dále přináší úpravu informační povinnosti k Energetickému regulačnímu úřadu a to v tom smyslu, že někteří podnikatelé nebudou nadále povinni předkládat regulační výkazy. Tyto dokumenty budou předkládány pouze největšími podnikatelskými subjekty.

Sníženou administrativní zátěž podnikatelů by mělo přinést rovněž zrušení ustanovení o vydávání státního souhlasu s výstavbou nových výroben elektřiny, přímých vedení a výroben tepla. V případě nové výstavby Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR dle novely pouze vyhodnocuje záměr podnikatele a následně ho informuje o výsledcích hodnocení. Odpadá tedy řízení související s udělováním uvedených autorizací. Ke zjednodušení by mělo dojít rovněž v oblasti udělování licencí k obchodování s elektrickou energií, kde nebude již potřeba přikládat podnikatelský plán.

Nová práva a povinnosti distributorů a dalších subjektů

Ke změnám dojde i u distribučních společností, kterým vznikají nová práva a povinnosti. Hlavní závazky byly rozšířeny mimo jiné o povinnost pravidelné kontroly správnosti měření či zajištění jednotlivých částí elektroměru proti neoprávněné manipulaci.

I u Energetického regulačního úřadu dochází ke změnám. Novelizace zákona ukládá této instituci spolupracovat s občanskými sdruženími na ochraně práv spotřebitelů.

Novela dále například přináší úpravu, pokud jde o odpovědnost jaderných elektráren za způsobené škody, kde dochází ke zvýšení limitu odpovědnosti ze šesti na osm miliard korun

Za zmínku stojí rovněž, že poskytovatelé elektřiny budou nuceni všechny nově vybudované rozvody vysokého napětí opatřit zařízením na ochranu ptactva a v zastavěných částech obcí budou provozovatelé rozvodných soustav hradit výstavbu přípojek nízkého napětí.

Mgr. Miloslav Mastný
(Autor je
 právník, DLA Piper Prague LLP)


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688