Akcie v ČR  |  10.06.2009 15:07:22

Predikce na akciových trzích v zajímavých časech

Experti v období roku 2008 a prvního čtvrtletí 2009 v odhadech projektu BIG Expert sledovali a odhadovali spadové tituly, jejichž výkonnost za rok 2008 vidíme v tabulce. Ve srovnání není zařazen VIG, který se obchodoval na pražské burze až od února (jeho výkonnost za toto období byla -54 %), a také NWR, který se obchodoval od května a ke konci roku jeho kurz klesl o -83 %.
I v prvním čtvrtletí roku 2009 dosahovaly sledované tituly s výjimkou Zentivy a PEGASU pouze záporné výkonnosti.

Titul

Změna v % za rok 2008

Změna v % za 1Q 2009

ZENTIVA

+10,90

+6,95

ORCO

-92,03

-35,36

CETV

-81,86

-37,30

AAA

-79,52

-9,90

ECM

-78,33

-24,20

PEGAS NONWOVENS

-68,96

+6,05

ERSTE GROUP BANK

-67,83

-20,88

UNIPETROL

-55,58

-22,26

ČEZ

-42,37

-6,34

KOMERČNÍ BANKA

-32,05

-30,87

PHLIP MORRIS ČR

-24,03

-5,29

TELEFÓNICA O2

-22,15

-3,72

Na výkonnost ostatních cenných papírů ve zvoleném období se můžete podívat ZDE


V krátkodobých odhadech (s horizontem jeden měsíc) byli v odhadech vývoje českých akcií za celý rok 2008 neúspěšnější Tomáš Matuška z BH Securities, Pavel Hadroušek z Fio, burzovní společnosti a Roman Skalický ze společnosti LUTHERUS.

Vyhodnocení krátkodobých odhadů za rok 2008
Pořadí Společnost / Expert
1. BH Securities, Tomáš Matuška
2. Fio, burzovní společnost, Pavel Hadroušek
3. LUTHERUS, Roman Skalický

Dobré výsledky pánů Hadrouška a Skalického ale samozřejmě ovlivnila nízká účast za celý rok a zvolené období, kdy se účastnili - Pavel Hadroušek se účastnil na začátku roku 2008, Roman Skalický naopak v posledním čtvrtletí, kdy krize už byla realitou. Dalšími v pořadí, jejichž účast byla průběžná v celém roce 2008 a tedy neovlivněná specifiky období, byli za CYRRUS Jan Procházka spolu s Markem Hatlapatkou.

Roman Skalický ze společnosti LUTHERUS dosahoval dobrých výsledků i v krátkodobých odhadech v prvním čtvrtletí 2009. 50 ze 110 jeho doporučení v tomto období byla nákupní (rozhodně koupit nebo koupit), nejvíce by svým doporučením rozhodně koupit "vydělal" na začátku března u titulu CETV, jehož kurz mezi březnem a dubnem (odhadovaný horizont krátkodobých odhadů je jeden měsíc) prudce posílil.

Dlouhodobé odhady, které směřovaly do prvního čtvrtletí 2009, byly učiněny ve třetím čtvrtletí předchozího roku a nejúspěšnější i v tomto období byl opět Tomáš Matuška ze společnosti BH Securities. Dosahoval nejvyšších zisků rovněž na titulu CETV, a také na NWR doporučením prodat.

Čtvrtletní vyhodnocení
Krátkodobé odhady
za první čtvrtletí 2009
Dlouhodobé odhady
za třetí čtvrtletí 2008
Pořadí Expert / Společnost Pořadí Expert / Společnost
1.
Roman Skalický, Martina Dušátková, LUTHERUS
1.
Tomáš Matuška, BH Securities
2.
Tomáš Matuška, BH Securities
2.
Jan Procházka, Marek Hatlapatka, CYRRUS
3.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín
3.
Dušan Jalový, UniCredit Bank

Pražská burza zahájila loňský rok 2008 jako jeden z nejhorších trhů na světě, akcie výrazně padaly a lednový efekt se nedostavil. Nejen do poloviny února byla opakovaná charakteristika pražské burzy obrat "jako na houpačce". Výsledkový únor a březen přinesly trochu optimismu, nicméně likvidita zůstávala nízká.

Stejně jako u nás se na americkém trhu oči všech investorů upíraly na IPO - v polovině března emitovala své akcie společnost VISA, která očekávání nezklamala a hned v první den obchodování vyletěla vzhůru. Na pražské burze přibyl loni v seznamu titulů v únoru VIG a v květnu NWR (který patří k pěti nejobchodovanějším titulům). Další novinky v tomto směru asi ani letos hned tak očekávat nemůžeme.
Úspěšný vstup NWR na trh byl investory vnímán jako významná událost, podle Dušana Jalového z UniCredit Bank ale jediným pozitivem tohoto titulu je jeho souvislost s komoditním trhem

V dubnovém komentáři Jana Procházky z CYRRUS poprvé zaznívá "hypoteční krize", na konci dubna u Miroslava Gajdoše ze společnosti Böhm & partners už "hypoteční a finanční krize", která přináší nezájem zahraničních investorů a tedy minimální objemy obchodů, s některými emisemi téměř žádné obchody. Procházka také v listopadovém komentáři predikuje konec titulům ORCO, ECM, AAA, a také ZENTIVĚ (tento názor koresponduje s názorem našich čtenářů, vyjádřeným v anketě). Ta zatím jako jediný titul pražskou burzu opustila po převzetí společností Sanofi.

Jako určující pro náš akciový trh byly i loni nálady přicházející ze zahraničí, především z amerického trhu, zahraniční makroekonomické údaje, a reportované hospodářské výsledky našich i zahraničních společností. A teprve na začátku září se trhy zhrozily nad jmény Lehman Brothers, Fannie Mae a Freddie Mac a situace na akciových trzích se značně zdramatizovala. Jedno čínské přísloví prý přeje nepřátelům "zajímavé časy", a to je přesně to, v čem jsme se ocitli. A v posledním čtvrtletí loňského roku už jsme si toho byli i vědomi. Zároveň ale experti upozorňovali, že krize vždy byla i příležitostí budovat pozice ("kupuj akcie, když je nikdo nechce").

Vstup do roku 2009 sebou přinesl opatrně optimistické komentáře, nicméně důvěra v obrat s novým rokem naplněna nebyla. Na burze dodnes přetrvává malá aktivita a velmi slabé objemy obchodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688