TNBiz (TN.cz)
Reality  |  27.05.2009 13:16:01

Hypoteční banka si udržela první místo mezi poskytovateli hypoték

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Hypoteční banka si i v prvním čtvrtletí tohoto roku udržela nejvyšší tržní podíl mezi poskytovateli hypoték v České republice. Jak Hypoteční banka uvedla ve středu, celkem si drží tržní podíl ve výši 30,5 procenta.

Nejoblíbenějším produktem u klientů Hypoteční banky je hypoteční úvěr do 85 procent zástavní hodnoty nemovitosti. Tyto úvěry tvoří přibližně 70 procent z celkového portfolia poskytnutých hypotečních úvěrů. Nejvíce dávají klienti banky přednost úvěrům s fixací úrokové sazby na pět let, což je přibližně 60 procent schválených hypoték.

Průměrná výše hypotéky fyzickým osobám v Hypoteční bance za první čtvrtletí činila 1,745 milionu korun, což je o přibližně 50 tisíc korun více než vykazuje trh celkem.

Jak už agentura Mediafax uvedla na konci dubna tohoto roku, během prvního čtvrtletí poskytly banky více než 10 tisíc hypotečních úvěrů v celkovém objemu 17,7 miliardy korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o 31 procent. "Předpokládali jsme, že začátek roku bude slabší než v loňském roce. Ačkoliv se v březnu a dubnu zájem o hypotéky zvýšil, stále je propad oproti loňskému roku větší, než jsme čekali. Do konce roku pravděpodobně nemůžeme očekávat návrat k rekordním měsíčním výsledkům předchozích dvou let. Pokud budou poskytnuty hypotéky na úrovni 90 miliard korun, budeme to považovat za velmi dobrý výsledek. Je pravda, že se jedná již po několikáté o korigovaný odhad. To potvrzuje, že odhady trhu v současné době jsou velmi obtížné,“ uvedl ve zprávě Hypoteční banky její generální ředitel Jan Sadil.

Podle statistik Hypoindexu se už více než půl roku drží úrokové sazby u hypoték na hranici kolem 5,7 procenta. V dubnu hodnota Hypoindexu činila 5,54 procenta. Česká národní banka na začátku února snížila dvoutýdenní reposazbu o 50 bazických bodů na 1,75 procenta a na začátku května o dalších 25 bodů na 1,50 procenta. Současná výše sazby je nejnižší v celé dosavadní historii České republiky. Podle Hypoteční banky však vliv snižování sazeb centrální banky na úrokové sazby hypotečních úvěrů není tak silný jako dříve. Stojí za tím hlavně dlouhodobá nejistota na finančních trzích. "Průměrná úroková sazba hypoték v Hypoteční bance v dubnu poklesla na 5,73 procenta, což představuje pokles o tři bazické body. Oproti dubnu loňského roku jsou průměrné tržní sazby dle Hypoindexu na srovnatelné úrovni," uvedla Hypoteční banka.

Loňský rok byl podle sdělení Hypoteční banky přelomový, co se týká vývoje cen nemovitostí na českém trhu, protože od druhého pololetí se začaly projevovat důsledky ekonomické krize ve světě. "Ve třetím čtvrtletí roku 2008 začaly ceny nemovitostí klesat, stalo se tak poprvé po téměř 20 letech. Pokles cen byl zaznamenán především u větších bytů v panelových domech na okrajových sídlištích měst, za cenově stabilní lze považovat trh rodinných domů a pozemků pro individuální výstavbu," uvádí zpráva banky.

Podle náměstka generálního ředitele Hypoteční banky Petra Hlaváče se nicméně zatím nenaplnily pesimistické předpoklady některých analytiků o významném propadu cen nemovitostí v České republice. "Velký vliv na další vývoj cen nemovitostí bude mít pokles ekonomického růstu, případně i možná recese. V prvním pololetí roku 2009 očekáváme pokračující „zamrznutí“ poptávky a pokles cen. Ve druhém pololetí lze očekávat první náznaky možného oživení. Pomalu se začne obnovovat výstavba nových bytů, především půjde o menší projekty v atraktivních lokalitách,“ odhaduje Hlaváč.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688