Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  19.05.2009 14:17:55

US futures: s housingem a bankami opět přichází oživení


Prozatímní futures indikují opět růstovou seanci. Reflektují totiž další pozitivní zprávu z housingového sektoru. Na včerejší pozitivní hospodářské výsledky Lowe's (retailer zboží pro domácnost) dnes navázal konkurent Home Depot, když se nenechal zahanbit a reportoval nárůst zisku za 1Q o 44 % meziročně, což překonalo očekávání trhu. V konkrétních číslech zaznamenal tedy zisk za 1Q  514 mil. USD, tj. 0,30 USD/akcii (očištěný 0,35 USD/akcii vs. očekávání 0,29 USD/akcii), tržby 16,18 mld. USD vs. očekávání 15,83 mld. USD. Aby toho nebylo málo, ve 14:30 našeho času se očekávají tzv. housing starts (započaté stavby domů), které by dle tržních očekávání také měly potvrdit zlepšující se stav housingu.

 

K oživení akciových trhů přispívá hlavně finanční sektor, kterému hraje do karet jak výše zmíněná situace v oblasti realit, tak zprávy z bank, z nichž některé plánují předčasně splatit své závazky vůči vládě. Goldman Sachs a JP Morgan požádaly administrativu USA o předčasné splacení půjčených miliard z vládního plánu TARP již oficiálně. Není nutné si dělat iluze, jedním z hlavních motivů tohoto kroku totiž může být logický důsledek vrácení těchto prostředků, a to volnější regulace ze strany státu. Manažeři pak nebudou omezováni při vyplácení bonusů. Na druhou stranu, jestliže jsou na tom tyto banky opravdu tak, že nepotřebují vládní peníze, proč by se v tomto omezovaly. Pro trhy je to jen dobře, protože to mimo jiné svědčí o jejich zlepšující se situaci.

 

American Express dnes ohlásila plán propuštění dalších 4000 zaměstnanců s cílem snižování nákladů. Zřejmě banka nestrká hlavu do písku před možným, a nutno říci i případně nepřekvapivým, nárůstem nesplácených karetních úvěrů.

 

Utilitám se také dnes bude zřejmě dařit, ropa se totiž opět vrátila k růstu a opět testuje hranici 60 USD/barel.

 

Dnes jsou na pořadu HV například těchto společností: Hewlett-Packard, JA Solar, E-House (China) Holdings Limited, Medtronic Inc., Mitsubishi UFJ Financial Group, Phillips-Van Heusen, Saks Incorporated, The TJX Companies, Inc., Vodafone Group PLC

 

Aktuální futures vypadají takto: DJIA +52 bodů, S&P 500 +5,20 bodů, Nasdaq +4 body.

 

Dnešní makroukazatele budou obsahovat, jak je již avizováno výše, údaje z housingu, a to konkrétně Housing Starts (nově zahájené stavby domů a bytů) za duben 09 s číslem 520K a Building Permits (stavební povolení) za duben 09 s cifrou 530K.

 

Aktuálně se ropa (nejbližší kontrakt Light Sweet Crude Oil - Nymex) obchoduje za 59,90 USD/barel, zlato stojí 922,40 USD za trojskou unci. Na forexových trzích se obchoduje EUR/USD na hodnotě 1,3619.

 

Karel Chod

CAPITAL PARTNERS a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688