Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.05.2009 09:56:27

Raiffeisen Internation v 1Q se silným provozním ziskem

Provozní zisk Raiffeisen International v prvním čtvrtletí vzrostl o sedm procent. Tvorba opravných položek je však meziročně téměř 5x vyšší, proto došlo k poklesu konsolidovaného zisku. Celková aktiva dosáhla 80 miliard eur.

Raiffeisen International Bank-Holding AG hospodařila v prvním čtvrtletí letošního roku s konsolidovaným ziskem ve výši 56 milionů eur, což meziročně představuje pokles o 78 procent. Hlavním důvodem tohoto poklesu je výrazný nárůst tvorby opravných položek, které vzrostly
o 379 procent na 445 milionů eur. Zisk před zdaněním klesl o 78 procent na 84 milionů euro, zisk
po zdanění o 77 procent na 64 milionů eur. Celková aktiva klesla o 6,5 procenta na 79,9 miliardy eur.

Provozní zisk banky dosáhl 536 milionů eur, což představuje meziroční nárůst o sedm procent.
„Ve velké části zemí, ve kterých působíme, jsme kvůli negativnímu vývoji na trzích výrazně zvýšili tvorbu opravných položek. Náš obchodní model a naše síla nám přesto v prvním čtvrtletí umožnily vstřebat dopady celosvětové recese, která se již plně rozšířila i do střední a východní Evropy,“ řekl generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Nejvýznamnější částí příjmů nadále zůstávají čisté úrokové výnosy, které vzrostly o osm procent na 767 milionů eur. Výnosy z poplatků naopak klesly o 11 procent na 294 milionů eur, především kvůli nestálému vývoji regionálních měn, vliv mělo i zavedení eura na Slovensku.

V prvním čtvrtletí došlo k výraznému nárůstu nesplácených úvěrů, skupina proto vytvořila opravné položky ve výši 445 milionů eur, což je meziroční nráůst o 379 procent. Špatné úvěry přitom pocházejí především z Ukrajiny, Ruska, Maďarska a Srbska. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém portfoliu vzrostl o 1,7 procentního bodu na 4,8 procenta.

Skupina se v prvním čtvrtletí zaměřila na snižování nákladů, celkové náklady klesly o dvě procenta na 574 milionů eur. Poměr nákladů a výnosů (C/I) se tak zlepšil o 2,1 procentního bodu na 51,7 procenta. „Toto zlepšení ukazuje, že naše kroky vedoucí k větší kontrole nákladů byly správné. Spolu s větším důrazem na řízení rizik nám tato opatření umožňují uspět v boji proti krizi,“ dodal finanční ředitel skupiny Martin Grüll.

Celkový počet zaměsntanců skupiny od počátku roku klesl o téměř 1500 na 61.891. K propouštění došlo především na Ukrajině, poklesy v Rusku a Bulharsku byly způsobeny především tím, že skupina nenahrazovala přirozené odchody novými zaměstnanci. Meziročně se počet zaměstnanců zvýšil o šest procent.

Ke konci března skupina obsluhovala klienty na 3208 pobočkách, což je meziroční nárůst o 174 obchodních míst. Od počátku roku to však představuje pokles o 23 zavřených poboček. Počet klientů od počátku roku vzrostl přibližně o 200 tisíc a dosáhl 14,9 milionu.

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) poskytuje od roku 1993 v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. V roce 2006 zahájila spojování s eBankou, integrační proces obě banky dokončily v létě 2008. Raiffeisenbank obsluhuje klienty v síti zhruba 100 poboček
a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních,  firemních  a podnikatelských poradců.

Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 39 procent na 1,4 miliardy , celková aktiva banky přesáhla 182 miliard korun a meziročně vzrostla o 27 procent. Banka rychle rostla v objemu poskytnutých úvěrů
i vkladů, celkové úvěry vzrostly o 28 procent na 139 miliard a vklady o 20 procent na 112 miliard. Kapitálová přiměřenost banky dosáhla 11 procent.

Nabídku kvalitních služeb potvrzuje celá řada domácích i mezinárodních ocenění. Raiffeisenbank byla v roce 2008 vyhlášena „Bankou roku“ v prestižní soutěži MasterCard Banka roku. Nejlepším účtem roku se stalo eKonto. Banka rovněž uspěla v kategoriích „Nejdynamčitější banka roku“ a „Hypotéka roku“. V soutěži Zlatá koruna spojená banka loni získala 1. místo v kategorii přímé bankovnictví a získala celou řadu dalších cen.

Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen International Bank  Holding AG. Na 17 trzích střední a východní Evropy obsluhuje Raiffeisen International
14,9 milionu klientů na více než 3200 obchodních místech. Od roku 2005 jsou akcie skupiny kótovány na vídeňské burze. Majoritním vlastníkem je s více než dvoutřetinovým podílem RZB Group, zbývající část se volně obchoduje.

Raiffeisen International obdržela v červenci 2008 od časopisu Euromoney počtvrté v řadě cenu „Nejlepší banka ve střední a východní Evropě“, síťové banky navíc získaly ocenění pro nejlepší banky v pěti zemích regionu. Stejně tak získala cenu pro „Nejlepší banku ve střední a východní Evropě“ od časopisu Global Finance i magazínu The Banker.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688