TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.05.2009 06:30:07

ECB zřejmě sníží úrokové sazby a rozhodne o alternativních opatřeních

Mediafax

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Evropská centrální banka (ECB) na svém čtvrtečním zasedání zřejmě sníží základní úrokovou sazbu eurozóny až na jedno procento. Trhy ovšem mnohem více očekávají na vyhlášení "alternativních opatření", která by měla postavit hospodářství eurozóny zpět na vlastní nohy.

Analytici, které oslovila agentura Reuters, se jednomyslně shodli na tom, že ECB sníží úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na další rekordní minimum.

Ekonomové se rovněž domnívají, že půjde o poslední snížení úrokových sazeb v tomto cyklu. Bankovní rada ECB totiž snížila sazby od loňského října o tři procentní body.

Několik členů bankovní rady ECB už ohlásilo, že nebudou chtít hlasovat pro snížení sazeb pod jedno procento jak z praktických, tak i psychologických důvodů. Pozornost se proto teď obrací na dodatečné kroky ECB, jako například tzv. kvantitativní uvolňování měny, kterým by banka mohla bojovat proti recesi.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet slíbil, že ve čtvrtek oznámí jaké, pokud vůbec nějaké, nekonvenčním kroky banka přijme. Členové bankovní rady se však nedokážou shodnout na tom, co by banka měla udělat.

Vlivní členové výboru, Alex Weber a Jürgen Stark navrhují, aby ECB prodloužila maximální lhůtu, na kterou si mohou od centrální banky půjčovat komerční finanční ústavy ze současných šesti na 12 měsíců.

Ekonomové však toto oznámení očekávali již minulý měsíc, stejně jako snížení základní úrokové sazby o 50 bazických bodů, zatímco ECB sazby snížila jen o 25 bodů.

Weber, guvernér německé Bundesbanky, také navrhl, aby jakékoliv prodloužení splatnosti úvěrů doprovázela garance, že úrokové sazby se nebudou dále snižovat.

Jiní členové bankovního výboru ECB včetně viceprezidenta Lucase Papademose a Athanasiose Orphanidese navrhují odvážnější přístup, jako například nákup bankovních dluhopisů nebo komerčních cenných papírů.

Na to, jak by měla v současné chvíli ECB postupovat, se neshodnou ani ekonomové. "Velký důraz bude kladen na to, jaká opatření Trichet oznámí, co se týká možných kroků ke kvantitativnímu uvolnění měny. Na stole je mnoho možností," řekl Mark Miller, ekonom Bank of Scotland. "Prodloužení splatnosti půjček je jedním z bezpečných kroků, ale osobně cítím, že ECB se vydá cestou nákupu aktiv v soukromém sektoru, například kvalitnějších korporátních dluhopisů," dodal.

Analytik Nomury Laurent Bilke si myslí, že takový krok je v tuto chvíli nepravděpodobný. "Ačkoliv někteří členové bankovní rady ECB obhajují nákup korporátních dluhopisů nebo komerčních cenných papírů, některé národní centrální banky jsou vůči tomu skeptické. Zkušenosti Bank of England podporují spíše argumenty těch druhých," řekl.

Ve čtvrtek má jednat právě také bankovním rada britské centrální banky Bank of England. Všeobecně se očekává, že banka ponechá úrokové sazby beze změny na současných 0,5 procenta a zájem centrálních bankéřů se soustředí na to, jakým způsobem funguje jejich vlastní model výkupu aktiv.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

01.11.2013ECB v závěru roku zřejmě sazby sníží Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688