Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.04.2009 14:10:15

ČEZ i v loňském roce dosáhl v zahraničí pozitivních výsledků

Zahraniční akvizice Skupiny ČEZ již od doby jejich nabytí vytvořily kumulovaný čistý zisk ve výši téměř 10 miliard korun.  Ve stejném období dosáhl ukazatel EBITDA více než 23 miliard korun.

 

„V roce 2008 jsme ve všech zemích, kde vlastníme energetická aktiva,  dosáhli plánovaných výsledků,  všechny zahraniční akvizice Skupiny ČEZ tak trvale dosahují stanovené návratnosti a přispívají k dobrým výsledkům celé Skupiny. A to dokonce i přes nepřízeň silné české koruny v loňském roce, která při přepočtu ukazatele výsledků Skupiny ČEZ v zahraničí ovlivnila,“ uvedl Daniel Beneš, 1. místopředseda představenstva a výkonný ředitel ČEZ.

 

„Zahraniční aktivity Skupiny ČEZ se neustále rozšiřují, jen počet zahraničních společností, které spravujeme, vzrostl během  loňského roku o třetinu. Tento trend vzhledem k úspěšnosti ČEZ v zahraničních akvizicích bude i letos nadále pokračovat,“ řekl Tomáš Pleskač, 2. místopředseda představenstva a ředitel divize International ČEZ.  

 

Ke konci roku 2008 vlastnil ČEZ 39 zahraničních společností se 7 420 zaměstnanci. Na rozdíl od nárůstu počtu zahraničních společností, meziročně poklesl počet zaměstnanců v zahraničí v důsledku restrukturalizačních procesů o 1350,  tj. o více než 15 %.

 

V loňském roce došlo k významnému meziročnímu  zvýšení podílu na skupinových stálých  aktivech, na kterých se již zahraniční společnosti Skupiny ČEZ podílejí více než 22 %, ke konci roku 2007 činil podíl na stálých aktivech Skupiny cca 16 %.

 

„Naše akvizice řídíme i tak prostřednictvím pouze několika desítek českých zaměstnanců.  Oproti našim konkurentům se snažíme maximálně zapojit místní lidi a motivovat je tak pro práci ve Skupině ČEZ. Navíc rotací manažerů v našich zahraničních společnostech dosahujeme optimálního přenosu know-how z jedné země do druhé,“ dodal Tomáš Pleskač.

 

V loňském roce rozšířil portfolio aktivit Skupiny ČEZ z pohledu vlastnictví aktiv v zahraničí dosud nejvyšší počet projektů v historii. Podařilo se získat významné akvizice v podobě výstavby největšího evropského větrného parku  Rumunsku, tamtéž se ČEZ stal vybraným partnerem pro výstavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Černavoda.  ČEZ také úspěšně vstoupil na turecký trh či zvítězil v privatizačním procesu na distribuční společnost v Albánii. Na konci roku byl pak ČEZ vybrán slovenskou vládou jako partner pro výstavbu jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

 

roce 2008 vyrobily zahraniční elektrárny Skupiny ČEZ cca 6,5 TWh elektrické energie a dodaly více než 5 000 TJ tepelné energie. Distribuční společnosti v Bulharsku a Rumunsku prodaly koncovým zákazníkům 11,8 TWh elektřiny a distribuovaly 17,0 TWh elektřiny. Pro srovnání celá Skupina ČEZ ve stejném období vyrobila  67,6 TWh elektřiny a 14 016 TJ tepelné energie.

 

 

 

 

Tabulka: výsledky za rok 2008

 

 

Výroba elektřiny

 

(TWh)

Dodávka tepla

 

(TJ)

Prodej elektřiny koncovým zákazníkům (TWh)

Distribuce elektřiny koncovým zákazníkům

(TWh)

Zahraničí

6,5

5 009

11,8

17,0

Skupina ČEZ celkem

67,6

14 016

37,9

51,0

Podíl zahraničních společností na výsledcích Skupiny ČEZ

9,6 %

35,7 %

31,1%

33,3 %

 

 

Zahraniční expanzi započala Skupina ČEZ v lednu 2005, kdy po úspěchu v privatizačním tendru převzala majoritní podíly ve třech bulharských distribučních společnostech.  Na podzim roku 2005 ČEZ uspěl v privatizačním tendru na koupi majoritního podílu v největší rumunské distribuční společnosti Electrica Oltenia. V roce 2006 přidala Skupina ČEZ do svého zahraničního portfolia tři výrobní zdroje, polské elektrárny Elcho a Skawina a bulharskou Varnu. O rok později se nejvýznamnější akvizicí stalo partnerství  maďarskou ropnou a plynárenskou společností MOL zaměřené na výstavbu plynových elektráren. Rok 2008 byl pak v počtu akvizic zatím pro Skupinu ČEZ nejúspěšnější.

 

Eva Nováková 
tisková mluvčí ČEZ

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688