TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  20.04.2009 19:38:00

Do druhého kola výběrového řízení na koupi ČSA postoupily Travel Service a Air France-KLM (20.4.2009)

Mediafax

O 91,5procentní podíl v Českých aeroliniích (ČSA) se budou ucházet společnosti Travel Service a Air France-KLM. Jména firem, které se dostaly do druhého kola výběrového řízení, zveřejnil v pondělí po jednání Vlády ČR odstupující ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

"Vláda podrobně zkoumala nabídky všech čtyř přihlášených společností. Tyto dvě firmy byly vyzvány, aby předložily závaznou cenovou nabídku," řekl Kalousek. Nesdělil ale důvody vyřazení ruských aerolinií Aeroflot či skupiny Odien. "Vláda si vyhradilo právo neuvádět důvody vyřazení," doplnil jej premiér Mirek Topolánek (ODS).

“Aeroflot respektuje rozhodnutí české vlády, která má zákonné právo vybrat si preferované obchodní partnery, a tedy nepovolit Aeroflotu postoupení do druhého kola privatizace ČSA," řekl Lev Košljakov, náměstek generálního ředitele společnosti Aeroflot. Podle ruských aerolinií je vládní rozhodnutí v souladu s plány firmy. Její zájem o ČSA totiž po podrobné analýze finanční a operační situace společnosti, výrazně ochladl. Podle Košljakova budou obě společnosti nadále spolupracovat v rámci aliance SkyTeam.

Postup do druhého kola výběrového řízení nepřekvapil české soukromé aerolinky Travel Service.

"To, že postoupíme do druhého kola, jsme de facto očekávali. Od začátku jsme postupovali seriózně a splnili všechny podmínky výběrového řízení," řekla agentuře Mediafax Vlaďka Dufková, mluvčí společnosti Travel Service. Na kolik firma ČSA ohodnotí, ale nesdělila. "Vzhledem k tomu, že jsme v užším kole výběrového řízení, máme možnost provést due diligence," dodala. Due diligence, neboli hloubková analýza společnosti, tak pomůže zjistit, v jakém stavu jsou ČSA nejen po finanční stránce. "Na základě toho, navrhneme cenu," uzavřela Dufková.

Skupina Air France-KLM vyjádřila potěšení nad pondělním prohlášením ministra financí České republiky Miroslava Kalouska, podle něhož byla vybrána k účasti ve druhém kole privatizačního procesu Českých Aerolinií (ČSA). "ČSA jsou blízkým partnerem Air France-KLM, a to zejména díky spolupráci v rámci aliance SkyTeam, jejímž členem ČSA jsou od roku 2001. Síť ČSA se velice dobře doplňuje se sítí Air France-KLM, což mimo jiné Air France-KLM umožní posílit její pozici ve střední a východní Evropě," sdělila skupina ve svém prohlášení.

Novým vlastníkem ČSA se tak stane ta společnost, která nabídne víc peněz. Jediným kritériem druhého kola výběrového řízení je totiž cenová nabídka.

Výběrové řízení na koupi 91,51procentního státního podílu v ČSA vyhlásilo ministerstvo financí letos 5. února. Zájemci měli možnost podávat závazné přihlášky do 23. března. Do prvního kola se tak dostalo konsorcium Unimex Group a české letecké společnosti Travel Service, francouzsko-nizozemské aerolinky Air France-KLM, společnost Darofan ze skupiny Aeroflot a vlastník Čedoku, investiční skupina Odien.

Podle odborníků se cena ČSA pohybuje od 4,5 do pěti miliard korun.

Katerina Vokurková, Dana Rybáková, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688