Alternativní investice  |  20.04.2009 12:08:59

Kvalitní starožitnosti nejsou jen dobrá investice, mají svůj příběh, říká Marie Kurková, viceprezidentka Asociace starožitníků

Jak vnímáte vliv současné finanční krize na obchod s uměním v ČR? Četla jsem rozporuplné názory o tom, že manažeři prodávají díla ze svých sbírek, protože předpokládají, že jsou na cenovém vrcholu a může následovat pouze pokles, a naopak názor obchodníka s uměním, že finanční krize českému trhu s uměním pomohla - o co větší vládne nedůvěra a panika na finančních trzích, o to větší je důvěra investorů a širší veřejnosti v tradiční formy investic, ke kterým umění patří?

Trh s uměním zaznamenává vždy výkyvy a propady, v globálu ve srovnání s rokem loňským a předloňským zatím znatelný propad není. Investice do umění a starožitností vůbec pokračují, jak naše tak zahraniční obchody zaznamenávají rostoucí zájem zejména o kvalitní zboží. Nechci říci, že se prodává samo, ale opravdu špičkové předměty nezůstávají v aukcích nebo v obchodech nepovšimnuté.

Kdy je koupě starožitností podle vás bezpečná investice? Nebo ještě lépe, jak postupovat, aby bezpečnou investicí byla?

Koupě starožitností by neměla být pojímána jen jako bezpečná investice. Starožitnosti mají něco víc, a to je jejich příběh, obdivujeme na nich práci a výtvarné postupy, materiál, ze kterého jsou zhotoveny a nestačíme se divit rozmanitosti jejich forem. Takové předměty nemohou ztrácet na své hodnotě a naopak se jejich hodnota v průběhu dalších let navyšuje.

K jejich nákupu je nejlepším rádcem zkušenost a cit. Je proto vhodné poradit se především s obchodníkem, u kterého chceme nakupovat. Je docela potěšující zjištění, které mi sdělil můj obchodník s obrazy, že o nákup obrazů mají v současné době zájem i mladí lidé, kteří si sami umí vyhledat informace a při nákupu jsou již poučenými zákazníky.

Jaký je hlavní úkol Asociace starožitníků, koho sdružuje a jaké činnosti vykonává?

Asociace starožitníků, o.s. byla založena zejména se záměrem stát se profesním sdružením obchodníků se starožitnostmi a s předměty kulturní hodnoty. Předmětem jejího zaměření je tedy zejména vytváření takových podmínek v této oblasti, které obchod podporují a jeho etiku zaručují. Jejími členy však mohou být i restaurátoři a soukromí sběratelé starožitností.

Od samého začátku si Asociace starožitníků uvědomila také důležitost vzdělávání a její součástí se stala Rudolfinská akademie, jejíž posluchači se během dvouletých kurzů seznámí s jednotlivými obory užitého umění. Akademie má akreditace Ministerstva školství a její absolvování je kvalifikačním předpokladem k získání živnostenského listu pro vázanou živnost obchod s předměty kulturní hodnoty a pro živnost pořádání dobrovolných aukcí. O kurzy je stálý zájem i ze strany sběratelů, neboť je vedou nejlepší odborníci a osnovy zahrnují dějiny umění, dějiny užitého umění, znalectví, sběratelství, marketing, management, znalectví a příslušnou legislativu.

Asociace je pořadatelem veletrhu Antique. Jaký je cíl veletrhu, jak dlouho se pořádá? Kdy se koná letos a jaké bude téma?

Veletrh starožitností Antique pořádaný Asociací starožitníků bude letos na jaře již třiadvacátý. Proběhne ve dnech 23.4. – 27.4. 2009 opět ve výstavní síni Mánes. Jeho tématem bylo zvoleno České sklo a jeho tradice. Za přispění Muzea Šumavy budou mít návštěvníci veletrhu možnost shlédnout výstavku skla z dílny Loetz, proběhne kulatý stůl na téma České sklářství a s odborníky budou moci konzultovat dotazy na jednotlivé komodity.
Stálým cílem veletrhu je umožnit obchodníkům z celé České republiky nabídnout publiku to nejlepší z oblasti starožitností a výtvarného umění a nabídnout možnost široké veřejnosti seznámit se a oblíbit si věci, které potěší.

Poskytuje Asociace radu, pomoc, poradenství, pokud se na ni obrátí o radu i pomoc laik/nečlen, člověk z ulice? Může poskytnout nebo zprostředkovat znalecké posudky, rady, doporučení odborníka, pomoc s restaurováním, záruku dobrého jména?

Asociace starožitníků neodmítá poskytnou pomoc nebo poradenství a mohou se na ni obrátit nejen její členové, ale i jiné osoby. Díky dlouhodobým zkušenostem v jednotlivých oborech užitého umění může poskytnout doporučení jak si počínat při nákupu nebo prodeji starožitností, na koho se obrátit ohledně vypracování znaleckého posudku, restaurování starožitností, řeší eventuelní konflikty mezi obchodníkem a zákazníkem a poskytuje právní poradenství nebo zastoupení.

A naopak, vaši členové jsou vázáni etickým kodexem. Ten ale ošetřuje především mezinárodní obchod s kradenými uměleckými předměty. Existuje něco jako etický kodex obchodu se starožitnostmi a uměním, připravuje Asociace něco takového? Byli by vaši členové ochotni takový kodex přijmout a řídit se jím?

Asociace starožitníků byla přijata do prestižní konfederace obchodníků s uměním CINOA, která má celosvětovou působnost. Přijala i její etický kodex, který jsou povinni její členové dodržovat. Tento kodex stanoví, že obchodník s uměním není jen obchodníkem, ale také konzultantem, který respektuje pravidla asociace, jejímž je členem a díky svým zkušenostem naplňuje i kulturní poslání. Vztahy obchodníka se svými klienty musí být založeny na vzájemné důvěře, neboť jim poskytuje informace co se týče doby vzniku a stavu předmětů, které ve svém obchodě prodává. Obchodník má právo umístit ve své prodejně logo Asociace starožitníků a CINOA, které jsou symboly kvality ve světě obchodu s uměním a starožitnostmi.

Členové Asociace starožitníků usilují o dosažení cílů sledovaných zákony o ochraně umění a zavazují se nepodílet se na nelegálních obchodech v rámci daných zákonných možností.
Prezidium Asociace starožitníků proto vždy zodpovědně zvažuje přihlášky nových členů a na druhé straně v případě, že obchodník její stanovy a etický kodex poruší, jeho členství ukončí.

 

Marie Kurková je viceprezidentka sekce legislativní a právní Asociace starožitníků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688