Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  17.04.2009 12:01:23

Yellen: Pád Lehman Brothers byla chyba


Šéfka San Francisco FED Janet Yellen během včerejší tiskové konference označila pád investiční banky Lehman Brothers za chybu. Jedná se o první prohlášení svého druhu, kdy vysoký představitel FED veřejně prezentuje tento obecně přijímaný názor. Yellen doslova prohlásila, že Lehman Brothers byla “too big to fail“, tj. společnost příliš velká na to aby padla. A právě pád této investiční banky byl  podle Yellen rozbuškou v té době naplno propukající finanční krize, přičemž efekt tohoto pádu označila přímo za devastující. Jedná se tak o poměrně striktní kritiku nerovnoměrně aplikované politiky vrchních představitelů  FED, jenž na jednu stanu do vybraných bank pumpuje desítky miliard dolarů a na straně druhé slovy Bena Bernankeho označí pád Lehman Brothers jako nevyhnutelný z důvodu, že se nepovedlo nalézt žádné adekvátní “tržní řešení".

                                                                                                              

            Investiční banka Lehman Brothers byla nucena přejít do bankrotového řízení 15. září 2008, poté kdy po dlouhotrvajícím jednání rozhodlo ministerstvo financí ve spolupráci s FED, že bance neposkytne žádnou půjčku, což ze dne den rozselo nedůvěru na celém mezibankovním trhu, jež pak logicky vedla k jeho téměř absolutnímu zamrznutí. Yellen rovněž vyjádřila nesouhlas i s tehdejší rétorikou a argumentací vrchních představitelů FED včetně Bena Bernankeho, jejichž hlavní argumentační linie se točila okolo výše zmíněného “netržního řešení“ a rovněž názoru, že případná záchrana Lehman Brothers by investory podpořila v rizikových investicích, jelikož by vždy počítali s případnou vládní záchranou.

                                                                                                      

            Dle Yellen měl americký Kongres přijmout takovou legislativní úpravu, jež by vedla k postupnému regulovanému snižování počtu nebankovních institucí, což se nestalo, a tak FED musel, díky absenci jasně stanovených pravidel, v počátku finanční krize improvizovat. Yellen rovněž prohlásila, že se již nestaví proti aktivním zásahům centrální banky do ekonomiky, jež by vedly k zamezení vzniku cenových bublin, tak jak jsme tomu byli svědky u cen nemovitostí v této dekádě. Tyto bubliny jsou podle bývalé členky rady guvernérů FED odkazem politiky nízkých úrokových sazeb bývalého šéfa FED Alana Greenspana a proto právě Janet Yellen nyní volá po přísnější a racionálnější monetární politice. 

 

                         

Petr Peřinka

CAPITAL PARTNERS a.s.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688