TNBiz (TN.cz)
Finance  |  17.04.2009 10:06:01

KDU-ČSL chce kvůli krizi snížit cenu elektřiny až o 30%

Mediafax 

KDU-ČSL navrhuje snížit kvůli hospodářské krizi cenu elektrické energie. Předseda lidovců Jiří Čunek po pátečním jednání předsednictva strany novinářům řekl, že podle propočtů by mohla elektřina zlevnit až o 30 procent.

Čunek návrh předloží na úterním jednání novému premiérovi Janu Fischerovi. "Předložím návody panu premiérovi, je to obsáhlý materiál, jsou to způsoby, které vycházejí z platné legislativy," uvedl šéf lidovců. Konkrétnější být nechtěl. "Přijde mi nekorektní, abych mu všechno sdělil přes média," zdůraznil Čunek.

Propočet podle něho bude dělat Energetický regulační úřad. "Na úřad má vliv vláda, proto se obrátím na premiéra," dodal předseda lidovců. Snížení ceny by bylo podle KDU-ČSL dočasné, Čunek opatření označil za dobré řešení pro zmírnění dopadů hospodářské krize. "Hlavně je plošné. Týká se všech. Taková opatření jsou v boji proti krizi nejlepší," podotkl.

" Určitě by to byl krok správným směrem. Antimonopolní úřad i Energetický regulační úřad mají legislativní pravomoci na to, aby ceny elektřiny snížily. Bohužel úředníci na těchto úřadech jsou jiného názoru. Přitom výrobní marže ČEZu se pohybují nad 50 %. V Bulharsku regulace proběhla bez problémů, nevím, proč by to nemohlo proběhnout i u nás. Prozatím se obávám, že neexistuje politická shoda k prosazení zmíněného opatření," uvedl pro Mediafax Jiří Chvojka předseda sdružení Spolek proti nemravným cenám elektrické energie (SPONEL).

Ministerstvo průmyslu upozorňuje, že snížení ceny už proběhlo. "Pan senátor Čunek si zřejmě nevšiml, že k výraznému snížení ceny silové elektřiny na energetické burze již došlo. Zákazníci, kterým se elektřina fakturuje kvartálně, tento razantní pokles mohou na svých platbách zaznamenat již nyní, ostatní za elektřinu zaplatí výrazně méně v příštím roce. Návrh pana senátora má asi stejnou logiku, jako kdyby žádal, aby rohlík stál opět 30 haléřů nebo aby vláda premiéra Fišera vydala dekret o ukončení hospodářské recese. Ukazuje se, že charakteristika senátora Čunka z úst jeho stranického kolegy Kalouska, je bohužel pravdivá," vyjádřil se pro Mediafax Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688