TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.04.2009 20:27:00

FOCUS: Německá SPD chce reformovat daňový systém, k tomu však musí vyhrát volby

Mediafax

PRAHA/BERLÍN (MEDIAFAX) - Německá politická strana SPD chce jako jedno ze svých hlavních volebních témat nasadit reformu daně z příjmu.

Jsme jako Robin Hood, bude se chlubit SPD (Sociálně-demokratická strana Německa, Sozialdemokratische Partei Deutschlands) v nadcházejících volbách. Bohatým totiž bude brát, chudým zase dávat. Podle zdrojů agentury Reuters se totiž nejstarší německá strana rozhodla při volbách do dolní komory německého parlamentu (Bundestag), které budou na pořadu dne během letošního podzimu, prosadit daňovou reformu jako klíčové politické téma.

Ústředním bodem nadcházející kampaně by se měla stát změna daně z příjmu - zatímco dosud občané v nejnižší příjmové kategorii odváděli 14 procent a ti nejbohatší 45 procent, volební a ekonomičtí stratégové chtějí nůžky více rozevřít: 14procentní daňové zatížení se tak změní na 10 procent, ekonomická elita země pak bude svůj příjem danit 47 procenty. S tím se pojí i snížení hranice definující nejvyšší příjmovou skupinu - zatímco nyní je v nejvyšší kategorii zařazen každý, kdo pobírá čtvrt milionu eur ročně, SPD plánuje snížit tento limit na polovinu.

Politická strana SPD, která nyní vládne ve velké koalici s CDU, tak s největší pravděpodobností využije důsledků globální ekonomické krize k zisku politických bodů. Typologicky je totiž SDP patří mezi masové strany, které získávají svou podporu z široké voličské základny tématy, která oslovují celou veřejnost.

Ekonomická krize jistě politickým tématem již je. Německu se propadá exportní aktivita i zaměstnanost, odborová hnutí i think tanky otevřeně hovoří o poklesu ekonomiky v letošním roce až o pět procent. Vláda kancléřky Angely Merkelové (CDU) proto prosadila stimulační plán, který by měl německou ekonomiku dostat ven z nejhoršího. Nejdiskutovanější, a zároveň nejkontroverznější, je z balíku opatření zavedení šrotovací prémie, díky níž přispívá stát Němcům na koupi nového vozu až 2500 eur.

Tento nápad se voličům líbil natolik, že vláda přislíbila navýšit objem šrotovného z původních 1,5 miliardy eur až na pět miliard. Jedná se však o značně populistický krok - nejvíce totiž narostly prodeje zahraničním, nikoliv domácím, automobilkám. Kromě šrotovací prémie německý 50miliardový plán počítá s příspěvky pro rodiny s dětmi či investicemi do infrastruktury a školství.

Reformovat svůj systém daně z příjmu chtěla SPD již po minulých volbách. Tehdy však straně její motivaci překazil volební výsledek, neboť po volbách byla k vládě ustavena koalice SPD a CDU. A právě CDU (Christlich-Demokratische Union) chtěla hýbat s daňovým zatížením opačným směrem - tedy nejpřímovějším skupinám z daní slevit. Je však pravděpodobné, že CDU tento svůj původní požadavek zamete vzhledem k současné ekonomické situaci nejsilnější ekonomiky eurozóny pod koberec.

V roce 2005, kdy se konaly poslední volby do Bundestagu, získala SPD ze 614 křesel 222 křesel (-29 oproti předešlým volbám), CDU 180 křesel (-10), bavorská CSU 46 křesel (-12), liberální FDP dosáhla na 61 křesel (+14) a koalice Aliance 90 a Zelených 51 křesel (-4).

Zatím nikdy v novodobé historii Německa nezískala jediná politická strana absolutní většinu všech křesel, nutností tedy bylo ustavení koaličních vlád (krátkodobě však existovaly i menšinové vlády). Do konce 90. let bylo možné německý stranický systém charakterizovat jako systém Dvou a půl strany s dominantní rolí CDU/CSU a SPD, jazýčkem na vahách pak byla FDP, která během padesátileté historie od roku 1949 byla u vlády plných 46 let. Nyní se sice německý stranický systém transformoval spíše v omezený multipartismus, nicméně dvě hlavní strany stále získávají většinu křesel.

Německá média proto spekulují, jak by mohla vypadat budoucí koalice. Vzhledem k současným volebním průzkumům se hovoří o obou variantách tradičních koalic (CDU/CSU-FDP a SPD-Zelení), pokud by tato možnost vzhledem k volebním výsledkům možná nebyla, připadala by v úvahu koalice "Semafor" (SPD-FDP-Zelení) či "Jamajka" (CDU/CSU-FDP-Zelení).

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688