Tiskové zprávy  |  14.04.2009 17:06:10

Průzkum Barometr Cetelem 2009: Z Evropanů se stávají odborníci na cenu

Z průzkumu mezinárodní studie Barometr Cetelem 2009, která srovnává názory a postoje spotřebitelů na velkých evropských trzích, vyplývá, že se z Evropanů stávají odborníci na cenu. Domácnosti přijímají nové spotřební strategie a rozvíjejí nové druhy spotřebního chování. I přes klesající kupní sílu však přetrvává chuť utrácet a chování českých spotřebitelů je toho důkazem.

Nálada Evropanů
Jak ukázal letošní ročník studie Barometr Cetelem 2009, uplynulý rok bude hodnocen a připomínán jako výjimečný. V záplavě špatných zpráv týkajících se všech ekonomických faktorů se nelze divit, že kupní síla evropských spotřebitelů je oslabena. „I v tomto roce se tedy dá očekávat pokles životní úrovně v celé Evropě a dojde k poklesu inflace. Se stoupající nezaměstnaností klesnou také příjmy a domácnosti se budou muset smířit s tím, že jejich kupní síla neporoste“, uvedl Ing. Václav Horák, generální ředitel společnosti Cetelem.

Spotřebitelé vyvíjejí své nákupní know-how
Nicméně spotřebitelé nerezignovali a přijímají celou řadu pohotových spotřebních opatření. Celkem 91 % evropských spotřebitelů dočasně redukuje některé výdaje, např. náklady na dražší potraviny, velmi těsně následuje redukce zdravotních výdajů a poté výdaje na volný čas. Další alternativou úspor je hledání co možná nejnižší cen zboží. Nízké ceny se netýkají jen běžných výdajů za potraviny či oblečení, ale tři čtvrtiny Evropanů uvádějí, že by volili zboží nebo služby s nízkou cenou i v oblasti dopravy, volného času a automobilů, pokud by to neznamenalo snížení kvality či bezpečnosti. Nákupy v diskontech se stávají synonymem pro chytrou spotřebu. I v tomto roce spotřebitele lákají cenově výhodné nákupy přes internet. Přes 67 % Evropanů je považuje za způsob, jak zvýšit svoji spotřební kapacitu. Internet se tak stává ještě atraktivnějším nákupním kanálem, zejména díky snadnému srovnání cen jednotlivých produktů a rychlému nalezení optimální nabídky.

Česká výjimka
Češi hodnotí svoji situaci obecně dobře. Se známkou 4,7 z 10 se v roce 2009 umístili lépe než evropský průměr (4,4). Jediní Rusové a Belgičané se přehoupli přes symbolickou laťku 5 bodů.  Bez toho, aby české domácnosti musely sahat na své úspory, pohybují se zatím jejich spotřební záměry vysoko nad evropským průměrem (75 %)“, dodal Ing. Václav Horák. Výsledky studie Barometr Cetelem 2009 ukázaly, že v České republice došlo k nárůstu nákupních záměrů na trhu elektrospotřebičů (39 %) a k výraznému nárůstu překračujícímu 20 % na trhu sportovních potřeb.

O Barometru Cetelem
Mezinárodní studie Barometr Cetelem vychází z průzkumu nálad a postojů spotřebitelů velkých evropských trhů. Průzkumu se v roce 2008 zúčastnilo více než 10 000 spotřebitelů, minimálně 500 v každé zemi. Analýzy a prognózy vývoje zpracovala výzkumná a poradenská společnost BIPE. Dotazování probíhalo ve 13 evropských zemí – Belgii, České republice, Francii, Itálii, Maďarsku, Německu, Polsku, Portugalsku, Rusku, Slovensku, Srbsku, Španělsku a Velké Británii.

 

Detailní informace a brožury Barometr Cetelem 2009 ke stažení naleznete na: http://www.cetelem.cz/o-nas/informace-pro-media/barometr-cetelem.html

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688