Akcie v ČR  |  21.12.2000 12:38:16

Finanční trhy - i pesimisty lze překvapit !!!

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 21. prosince 2000

Spojené státy



Na včerejší seanci budou investoři dlouho vzpomínat, AT&T opět redukovala odhady.

Spojené státy

Technologické akcie včera doslova krvácely. Když už si trh myslel, že má to nejhorší za sebou, varování Fed, downgrady předních firem a další zisková varování udělaly své. Nasdaq Composite prodělal jeden z největších procentních poklesů ve své historii a uzavíral od března z minulého roku na dosud nejnižší hodnotě.

Jistota investorů byla již v úterý narušena varováním Fed před možným zhoršením ekonomického vývoje a jeho neochotou řešit situaci ihned. Dalším psychologickým mezníkem bylo při včerejší obchodní seanci snížení investičních doporučení na Cisco Systems (očekávaný pokles výdajů firem a telekomů na nové technologie), IBM a Hewlett-Packard (rychlejší pokles tržeb těchto producentů PC systémů) od Merrill Lynch, které byly v negativním smyslu doloženy varováním dalších společností, mezi nimi International Paper. Výprodeje se týkaly téměř všech oblastí od softwarových společností, síťařů přes telekomunikace až k výrobcům PC a polovodičů. Objemy na Nasdaqu byly velmi vysoké - zobchodováno bylo celkem 2,78 mld. akcií. Ti odvážní ubránili před poklesem pouze defenzivní farmaceutické tituly a utility.

Výhled se pro akcie po ukončení obchodního dne ještě zhoršil, když se s varováním přidala i firma AT&T. Telekomunikační gigant jednak snížil dividendy o 83 % (první snížení výše dividend v historii společnosti), jednak redukoval odhady růstu tržeb ve čtvrtém čtvrtletí z původních 4-5 % na 2,5-3 %. Provozní EPS by se měl pohybovat v rozmezí 26-28 centů (původně 29-33 centů). Management citoval slabost a pokles cen v oblasti dálkových hovorů drobných i větších klientů. Obdobné problémy uvedly ve svých varováních počátkem listopadu i konkurenční WorldCom a Sprint.

Dobré výsledky zveřejnila za účetně druhé čtvrtletí společnost Palm, výrobce příručních elektronických organizérů. Palm vytvořil čistý zisk 4 centy na akcii oproti 2 centům v minulém roce. Sezónní nákupy pozitivně ovlivnily tržby společnosti (+ 58 %), jejichž vývoj do jisté míry kontrastuje s poklesem tržeb u PC výrobců, neboť preference organizérů u spotřebitelů vyplývá z jejich mobility a příznivějších cenových možností.

Společnost Dell ve středu oznámila 20% zlevnění některých typů notebooků, čímž tak částečně odstartovala počínající cenovou válku mezi výrobci PC systémů. Dell díky poklesu cen komponentů výrazně zlevnil svůj Latitude CS Ultramobile notebook, stejně tak i některé dražší modely.

Česká republika

Schodek obchodní bilance se v listopadu zvětšil o 12,1 mld. , což je poněkud méně než očekávání trhu. Celkový letošní schodek tak před závěrečným měsícem dosahuje velikosti 103,5 mld. a domníváme se, že by neměl přesáhnout 125 mld. . Letošní výsledek představuje téměř zdvojnásobení oproti minulému roku zejména v důsledku ekonomického oživení v ČR a růstu cen ropných produktů. V roce 2001 očekáváme schodek zhruba na letošní úrovni.

Wood&Co. změnila doporučení k akciím Komerční banky ze "spekulativního nákupu" na "kupovat". Dvanáctiměsíční cílovou cenu přitom společnost odhaduje na 1120 korun.

Evropa

Společnost Siemens včera prohlásila, že někteří mobilní operátoři nepřežijí vysoké náklady na výstavbu UMTS sítí. Je tedy pravděpodobné, že dojde k určité konsolidaci v sektoru, neboť ne všichni operátoři budou schopni financovat vysoké náklady. Před několika dny v obdobném smyslu varovala i Bank of England, která upozorňovala na podobné možné problémy menších operátorů. Tyto problémy mohou však zasáhnout i dodavatele, neboť operátoři požadují po svých dodavatelích (Ericsson, Nokia, Siemens apod.) uvěrové financování v hodnotě až 30 % hodnoty odebraného vybavení. Siemens při této příležitosti zdůraznil, že jeho snahou bude prodávat zařízení pro UMTS těm operátorům, kteří nebudou vyžadovat poskytování úvěrů.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688