TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  06.04.2009 18:00:07

Češi vyřadili během prvního čtvrtletí vyřadili více starých vozů než za poslední dva roky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Češi se od letošního ledna do března zbavili 101 109 přestárlých vozů. Jak v pondělí informoval Svaz dovozců automobilů (SDA), oproti stejnému období vloni je to o 75 883 zlikvidovaných ojetin více.

Podle SDA za tímto masivním nárůstem vyřazených aut stojí aktivita Kanceláře pojistitelů, která od 1. ledna letošního roku zavedla penále za registraci vozidla vyrobeného před rokem 1999. Nový majitel vozu bez katalyzátoru zaplatí jen za převod vozidla tzv. ekologickou daň, která se může vyšplhat až k 10 000 .

"Za první tři měsíce letošního roku se podařilo vyřadit více vozidel než za poslední dva roky. Pokud bude tendence podobná jako v prvním čtvrtletí, mohli bychom se dostat k námi vysněné metě až 300 000 vyřazených starých aut ročně," sdělil Pavel Tunkl, tajemník SDA.

Podle něj se po prvním čtvrtletí letošního roku podařilo v České republice snížit podíl automobilů starších 10 let na 19,3 procenta.

K rychlejší obnově vozidel by podle SDA výrazně napomohlo zavedení šrotovací prémie. "Výše šrotovného v ČR by ale neměla podle našeho názoru překročit odváděnou daň z přidané hodnoty, která tvoří 19 procent ceny auta," řekl Antonín Šípek, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

Šrotovné zavedlo již devět evropských zemí. Například Slovensko zažilo šrotovací boom, proto muselo od pondělí zahájit druhou vlnu. Šrotovací prémie v Německu pak pomohla v březnu podpořit prodeje nových vozů v zemi meziročně o 40 procent. Na šrotovném profitují i české automobilky. Mladoboleslavská Škoda minulý týden oznámila, že v březnu zvedla prodeje aut v Německu oproti loňskému březnu o 95 procent na 25 000 vozů.

Podle návrhu ČSSD by se Češi mohli šrotovného dočkat od 1. července 2009. Představitelé vládních stran a opoziční ČSSD se totiž minulý týden dohodli na tom, že si v poslanecké sněmovně nebudou vzájemně blokovat návrhy protikrizových opatření.

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688