TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.04.2009 20:20:06

Summit G20 dospěl k závěru, rozdělí miliardy a bude sankcionovat daňové ráje (2.4.2009)

Mediafax

Summit zemí G20 dospěl ke svému závěru, političtí lídři se shodli na větší regulaci, rozdělení dalších miliard či sankcionování daňových rájů. Informovali o tom britský premiér Gordon Brown a francouzský prezident Nicolas Sarkozy na čtvrteční tiskové konferenci, kterou přenášela Česká televize.

Účastníci summitu G20 v Londýně se shodli na tom, že čas pro daňové ráje skončil, země G20 vůči nim připraví seznam sankcí. Prohlásil to na čtvrteční tiskové konferenci francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Mezi sankce, které by měly daňové ráje postihnout, patří například zákaz mezinárodním organizacím investovat v daňových rájích. "Seznam sankcí bude ještě plně vypracován," prohlásil Sarkozy.

"Má-li se to, co bylo naznačeno skutečně stát, nezdráhám se použít termín revoluce," zhodnotil rozhodnutí summitu o sankcionování daňových rájů Petr Zahradník, ekonom České spořitelny a člen Národní ekonomické rady vlády. "Pro některé firmy je to šok. Zemí, které mají daňové výhody je hodně a subjektů, které jejich služeb využívá, je neméně," dodal. Podle něj se ale toto rozhodnutí, vzešlé ze Summitu G20 České republiky nedotkne. "ČR se ale sankcí bát nemusí, u nás je obezřetnost bankovního sektoru podstatou bank," ubezpečil Zahradník.

"Jsem pro, aby se sankcionizovaly ty země, jejichž instituce se chovají nekorektně. Daňovými ráji jsou země, kterým se daří hospodařit, nikoli pouze ty, jejichž banky se chovají podvodně," sdělil Miroslav Ševčík z Liberárního institutu.

"Shodli jsme se na sérii bezprecedentních kroků, které by měli zabránit opakování krize. To, čeho jsme byli ve čtvrtek svědky, byla bezprecedentní koordinace aktivit, která neměla obdoby. Jsme si vědomi, že naše vlády dluží občanům nějakou akci. Musíme tak odmítnout protekcionismus, který by mohl ekonomický útlum proměnit v depresi, a musíme chránit ty, kteří ve skupině G20 nemají hlas, ale pomoc potřebují. Afrika, Latinská Amerika jsou budoucími trhy a my jim musíme pomáhat," komentoval rozhodnutí summitu prezident USA Barack Obama.

Mezi další rozhodnutí Summitu G20 patří podle agentury Bloomberg podpora globální ekonomiky jedním bilionem dolarů, který by měl dostat Mezinárodní měnový fond a další instituce. Zdroje MMF by se tak měly ztrojnásobit, zároveň by měl být vytvořen rezervní fond v objemu 250 miliard dolarů. "Je však třeba upozornit, že jsme uprostřed masivní fiskální expanze. Do konce příštího roku tak do našich ekonomik načerpáme pět bilionů dolarů. Myslím, že lidé budou ohromeni rozsahem zdrojů, které byly zmobilizovány," upozornil Brown.

Podle Ševčíka je ale takovéto masivní lití peněz do ekonomik nešťastný krok. "Ty země, které neuměly hospodařit to nebudou umět i nadále. Nás to bude stát akorát to, že budeme muset poskytnou finance Světové bance, ty půjdou od daňových poplatníků," míní Ševčík.

Ekonom Michal Mejstřík je ale opačného názoru, podle něj pomohou finance nastartovat světovou ekonomiku, což by mohlo mít pozitivní vliv také na český trh. "Jsme černým pasažérem světa, táhne nás s sebou. To, že se zlepší obchodní aktivita okolních zemí, může pomoci i našemu exportu," řekl Mejstřík. Vyzdvihl současně nutnost pomoci pro nejchudší země, těm bude určeno 19 miliard dolarů.

Dalším závěrem skupiny je zpřísnění regulace, kontrola nad odměnami manažerů, kontrola nad ratingovými agenturami, zlepšení účetních norem, či povinnost pro banky vytvářet finanční rezervy v době růstu. "Nedostatek regulace byl příčinou současné ekonomické krize," prohlásil Sarkozy. "Řada opatření nabude okamžité platnosti," dodal Brown. Odměny by měly být podle G 20 adekvátní odvedené práci, což se doposud moc nedělo.

"Co se týče kontroly nad manažerskými platy, pokud firma podává odpovídající výkony, nijak se to platů českých manažerů nedotkne," míní Zahradník.

Dalším zásadním aspektem plánované reformy globálního finančního systému je změna zastoupení a kvót jednotlivých zemí v Mezinárodním měnovém fondu.

"Naši anglosaští přátelé všechny tyto kroky akceptovali, to je pokrok," prohlásil Nicolas Sarkozy. Spokojený však nebyl jen francouzský prezident, ale i světoví investoři. Ti totiž na závěry summitu zareagovali, a vymrštili tak akcie bankovního sektoru až o desítky procent. Deutsche Bank si tak polepšila o 14,5 procenta, bankovní domy HSBC, BNP Paribas, a Santander Chatered vzrostly o 8,9 až 15,5 procenta. Pozitivní sentiment se však prolínal napříč obory, italský Fiat si tak připsal 27 procent.

Na summit tak reagovaly i celé akciové indexy, Dow Jones IA si připsal 3,4 procenta, S&P 500 o 3,38 procenta a Nasdaq o 3,67 procenta. Panevropský index FTSE 300 pak uzavřel se ziskem 4,9 procenta, německý DAX si připsal o 6,07 procenta a francouzský CAC 40 přidal o 5,37 procenta.

Skupina zemí G20 se také dohodla nad zřízením nového orgánu, který by měl dohlížet na finanční stabilitu. "Rozhodli jsme se vytvořit novou radu pro finanční stabilitu, která by měla spolupracovat s Mezinárodním měnovým fondem a fungovat by měla pro případ včasného varování," prohlásil britský premiér Gordon Brown.

"Podařilo se nám překlenout rozdíly, podařilo se sladit naše národní politiky, i přesto, že v jistých oblastech bylo nutné přistoupit na kompromis. A věřím, že tohle je teprve začátek," prohlásil po summitu Obama. Všeobecný optimismus pak podtrhnul i francouzský prezident Sarkozy: "Z výsledku summitu jsme šťastní."

Podle Browna se G20 letos ještě jednou sejde, aby probrala implementace toho, co si na londýnském setkání dohodla.

Vojtech Kristen, Kateřina Vokurková, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

03.04. 11:02  a japato si to představují?:-)) (ZiIvar z chudobince*)
02.04. 20:33  Nevite nekdo... (Honza)
02.04. 20:30  Nevite nekdo... (Sekáč z Kolbenky)

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688